Comandantul forţelor terestre ale Rusiei, generalul Oleg Saliukov, care miercuri a fost numit ajunct al noului comandant al operaţiunii militare ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, a mers joi în Belarus pentru a inspecta pregătirea de luptă a forţei comune ruso-belaruse staţionate acolo, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita lui Oleg Saliukov vine în contextul în care Rusia şi Belarus şi-au extins exerciţiile comune de antrenament militar şi există o îngrijorare tot mai mare că Moscova face presiuni asupra celui mai apropiat aliat al său pentru a se alătura războiului din Ucraina, notează The Guardian.

"Au fost inspectate unităţile şi subunităţile militare ale componentei ruseşti a grupării regionale de forţe aflate pe terenurile de antrenament ale Forţelor Armate ale Republicii Belarus", se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Belarus. "În cursul vizitei, a fost verificată calitatea pregătirii pentru coordonare în luptă şi a fost evaluată capacitatea trupelor de a-şi îndeplini sarcinile prevăzute în interesul asigurării securităţii militare a Uniunii Statale" Rusia-Belarus, se spune în comunicatul citat de CNN.

Saliukov este, de miercuri, unul dintre cei trei adjuncţi ai generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, care, într-o mişcare surprinzătoare a Moscovei, a fost numit miercuri comandant-şef al invaziei ruse din Ucraina, într-o nouă remaniere a conducerii militare ruse.

Ministerul Apărării din Belarus anunţase, tot miercuri, că forţele comune de apărare aeriană ale Belarusului şi Rusiei au fost întărite.

Rusia şi Belarusul intenţionează să organizeze exerciţii comune de aviaţie acolo începând de lunea viitoare, dar observatorii se tem că Moscova se pregăteşte de fapt de o nouă invazie asupra Ucrainei, dinspre nord, care ar viza capitala Kiev, după ce o astfel de tentativă a eşuat la începutul războiului.

CITEȘTE ȘI Cristian Diaconescu: Numirea lui Gherasimov la comanda operaţiunii din Ucraina s-ar putea să fie un semnal foarte îngrijorător

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko i-a permis lui Putin să se folosească de teritoriul ţării sale pentru a invada Ucraina, în februarie anul trecut, dar forţele ruseşti au fost respinse în încercarea de a cuceri capitala Kiev.

Analiştii militari spun că Rusia a folosit, de asemenea, instalaţiile din Belarus pentru a antrena soldaţii nou mobilizaţi care au fost chemaţi în septembrie anul trecut pentru a întări forţele ruse din Ucraina.

Cu toate acestea, Belarusul nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina pentru a sprijini "operaţiunea militară specială" a Rusiei în această ţară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.