Un francez, Louis Arnaud, deţinut în Iran din septembrie 2022 şi acuzat de ”propagandă şi aducere atingere securităţii statului iranian”, a fost condamnat la cinci ani de închisoare ”după mai multe audieri la un tribunal, fără ca avocaţii săi să fie prezenţi”, a anunţat miercuri mama acestuia, Sylvie Arnaud. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acuzaţiile formulate împotriva sa, propagandă şi aducere atingere securităţii statului iranian, sunt complet nefondate”, denunţă ea într-un comunicat.

Această condamnare este respinsă drept ”inacceptabilă” de către o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe Anne-Claire Legendre.

”Această condamnare, pe care nimic nu o susţine, şi lipsa oricărui acces a unui avocat este inacceptabilă” a declarat ea şi a îndemnat la ”eliberarea imediată” a lui Louis Arnaud ”şi a tuturor celorlalţi francezi deţinuţi arbitrar în Iran”.

Nicio informaţie nu a fost prezentată în Iran despre proces şi judecare.

În afară de Louis Arnaud, alţi trei francezi sunt deţinuţi în Iran şi sunt consideraţi de Franţa drept ”ostatici de stat”, şi anume Cécile Kohler, Jacques Paris şi o persoană a cărei identitate nu a fost făcută niciodată publică.

Alt francez, Benjamin Brière, şi un francezo-irlandez, Bernard Phelan, au fost eliberaţi în mai din ”motive umanitare”.

Cercetătoarea francezo-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în 2019 cu privire la aducerea atingere securităţii naţionale iraniene, eliberată în februarie dar neautorizată să părăsească Iranul, a revenit în Franţa în octombrie.

Republica islamică deţine peste zece cetăţeni din Occident şi este acuzată de către susţinătorii acestora şi ONG-uri de faptul că îi foloseşte ca monedă de schimb în negocieri între state.

”Louis şi-a întreprins periplul cu scopul de a descoperi diversitatea cuturală a lumii şi s-a oprit în Iran, o ţară pe care visa să o viziteze de mult timp, pentru bogăţia istoriei sale şi primirea locuitorilor săi”, declară mama acestuia în comunicat.

”Această condamnare este o atingere a drepturilor omului şi libertăţilor individuale. Ea închide fără motiv un nevinovat. Ea sancţionează în mod arbitrar un iubitor de cultură, istorie şi de descoperirea altor ţări”, adaugă ea.

”El s-a ţinut întotdeauna la distanţă de mişcări sociale care tocmai începeau. Nu a acţionat nicio clipă cu intenţii politice sau cu uşurinţă”, subliniază ea.

Noémie Kohler, sora lui Cécile, anunţa luni că aceasta era ”epuizată” şi ”disperată” şi nu înţelege ”de ce este încarcerată”.

Justiţia iraniană anunţa în septembrie că o anchetă s-a încheiat, deschizând calea unui eventual proces a cărui dată este necunoscută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.