Un fost oficial din Departamentul de Justiţie, care a servit în administraţia Obama, a declarat că ţările europene trebuie să fie dispuse să răspundă în forţă la eforturile Rusiei sau altora de a folosi atacuri informatice pentru a influenţa alegerile, admiţând că răspunsul SUA a fost insuficient, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul Procuror General Adjunct John Carlin, care a condus Divizia pentru Securitate Naţională din Departamentul de Justiţie, ocupându-se inclusiv de urmărirea infractorilor informatici, a declarat că Washingtonul nu a luat suficiente măsuri pentru a evita atacurile informatice şi scurgerea e-mailurilor Partidului Democrat în cursul campaniei prezidenţiale din 2016.

„Ceea ce am făcut a fost prea târziu”, a subliniat Carlin în cursul unei discuţii privind atacurile informatice care vizează alegerile, la conferinţa pentru securitate online RSA. “Nu am pus deloc disuasiunea pe masă”, a adăugat el.

Carlin a insistat că ţările unde urmează să aibă loc alegeri ar trebui să fie pregătite să răspundă în forţă şi la timp atacurilor informatice.

“Înainte de alegeri, este vital ca nu numai Statele Unite, ci parteneri precum Germania, precum Franţa, să arate clar care este linia roşie, că va exista o disuasiune puternică şi că, în termeni de disuasiune, politica noastră trebuie să fie că vom lua măsuri până la încetarea acţiunilor”, a adăugat el.

„Deci nu există un plafon privind nivelul de disuasiune, atunci când subminezi una dintre valorile de bază”, a precizat fostul oficial.

Anul acesta vor avea loc alegeri în ţări precum Franţa, Germania şi Olanda.

Comunitatea americană de informaţii a acuzat Rusia că a lansat atacurile pentru a perturba procesul electoral şi a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câştige. Moscova a negat în repetate rânduri acuzaţiile.

Fostul preşedintele Barack Obama, un democrat, a anunţat la sfârşitul lui decembrie că expulzează 35 de ruşi suspectaţi de spionaj şi a impus sancţiuni vizând două agenţii ruse de informaţii. Aceste măsuri au fost luate la aproape două luni după alegerile câştigate de Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.