Principalul consilier diplomatic al preşedintelui brazilian Luiz Inacio "Lula" da Silva a fost joia trecută într-o misiune discretă la Moscova pentru a discuta cu liderul rus Vladimir Putin despre posibile negocieri de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, a relatat luni CNN Brasil, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ar fi o exagerare să spunem că uşa este deschisă (pentru discuţii de pace), dar nu este adevărat să spunem că este complet închisă", a declarat emisarul brazilian Celso Amorim, citat de site-ul CNN Brasil.

Celso Amorim, ministrul de externe al lui Lula între 2003 şi 2010, a declarat că a vorbit cu Vladimir Putin timp de o oră la Kremlin în cadrul acestei deplasări, care nu fusese anunţată anterior.

El a făcut apoi o escală la Paris în drumul său de întoarcere în Brazilia, au declarat pentru Reuters doi oficiali guvernamentali, care nu au dat detalii despre programul său în capitala franceză.

Ministerul brazilian de Externe a refuzat să facă vreun comentariu despre această deplasare, iar Preşedinţia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.



Lula a propus crearea unui grup de ţări care ar putea media între Moscova şi Kiev pentru a pune capăt conflictului declanşat în februarie 2022 de invazia Rusiei în Ucraina.

Celso Amorim a mai declarat că a luat prânzul cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aşteptat în capitala Brasilia la 17 aprilie, şi a fost primit de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, şi de consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, Iuri Uşakov.

"Nu există o soluţie magică. Dar va veni un moment în care, de o parte sau de alta, se va realiza că preţul războiului - nu doar costul politic, ci şi cel uman şi economic - va fi mai mare decât preţul concesiilor necesare pentru pace", a declarat Celso Amorim pentru CNN Brasil. "Sentimentul meu este că acest moment nu a sosit încă, dar ar putea veni mai devreme decât credem", a adăugat el.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.