Un suedez, Johan Floderus, în vârstă de 33 de de ani, un diplomat al Uniunii Europene (UE) arestat la 17 aprilie 2022 la Teheran, a fost acuzat la începutul procesului de faptul că a participat la o ”cooperare vastă în domeniul informaţiilor cu regimul sionist” din Israel, potrivit unor surse oficiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johan Floderus a fost arestat pe aeroportul din Teheran şi este judecat, începând de sâmbătă, cu privire la ”corupţie pe pământ” şi cu privire la faptul că a participat la ”acte împotriva securităţii Iranului printr-o vastă cooperare în domeniul informaţiilor cu regimul sinost”, potrivit agenţiei de presă a Autorităţii Judiciare Mizan Online.

Începutul procesului a fost anunţat sâmbătă de către ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom, însă nu a fost confirmat de către autorităţile iraniene.

În cadrul acestei prime audieri, la cea de-a 26-a secţie a Tribunalului Revoluţionar de la Teheran, reprezentantul procurorului a citat actul de acuzare în prezenţa avocaţilor inculpatului şi unui traducător.

Mizan a publicat o serie de fotografii în care Johan Floderus compare în faţa judecătorilor, purtând o uniformă albastu pal şi încătuşat.

Potrivit reprezentantului procuraturii, ”acuzatul a fost activ împotriva Republicii islamice Iran în domeniul colectării de informaţii clasificate în favoarea regimului sionist, sub forma unor proiecte (vizând) răsturnarea Republicii islamice (coordonate) de către instituţii americane, israeliene şi europene cunoscute prin activităţi” împotriva Iranului.

”Între alte acţiuni ale sale se află călătorii în Palestina ocupată, comunicarea cu agenţi” ai Israelului şi ”colectarea de informaţii despre programe ale Republicii islamice care nu au nimic a face cu domeniul profesional al acuzatului”, a acuzat el.

Procesul a fost amânat, apoi la un nou termen, care nu a fost anunţat.

Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani, a fost arestat la 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran în timp ce se pregătea să se întoarcă acasă, după o călătorie îmreună cu prieteni.

Acest suedez, care lucrează la serviciul diplomatic al Uniunii Europene, a fost încarcerat la Închisoarea Evin, la Teheran, în care sunt încarceraţi numeroşi opozanţi ai regimului iranian.

Suedia a denunţat drept ”arbitrară” încarcerarea lui Johan Floderus, iar UE a cerut eliberarea acestuia.

Diplomatul a fost arestat în contextul în care un iranian, Hamid Noury, a fost condamnat în Suedia la închisoare pe viaţă cu privire la rolul pe care l-a jucat în execuţii în masă a mii de opozanţi de către regimul iranian în 1988.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.