Un comitet consultativ de experţi a votat în favoarea recomandării autorizării de urgenţă în Statele Unite a vaccinului împotriva covid-19 al societăţii în domeniul biotehnologiei Moderna, deschizând astfel calea livrării primelor doze ale acestui vaccin în acest weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acestui aviz, care are un caracter neconstrângător, Agenţia americană a medicamentului (FDA) urmează să-i dea undă verde foarte rapid, iar vaccinul Moderna urmează să devină al doilea vaccin autorizat într-o ţară occidentală.

Avizul a fost aprobat cu 20 de voturi şi o abţinere.

Avizul răspunde problemei dacă, ”pe baza tuturor elementelor ştiinţifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva covid-19 al Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoane în vârstă de peste 18 ani”.

REACŢII ALERGICE

În urma recomandării aceluiaşi comitet în vederea autorizării unui prim vaccin împotriva covid-19, cel al alianţei americano-germane Pfizer/BioNtech, FDA a dat undă verde a doua zi.

La fel ca vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna nu este recomandat persoanelor susceptibile să facă reacţii alergice.

Cele două vaccinuri au la bază o nouă tehnologie, a ARN-ului mesager, şi s-au observat reacţii alergice atât la două persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer în Regatul Unit, cât şi la două persoane vaccinate în Statele Unite.

Moderna, o tânără societate în domeniul biotehnologiei cu sediul în Massachusetts, a depus această cerere de autorizare de urgenţă în urmă cu doar două săptămâni şi jumătate.

Ea a început să lucreze la vaccinul său încă din ianuarie, în colaborare cu Institutele Naţionale americane de Sănătate (NIH) şi a primit, pentru a face acest lucru, o susţinere în valoare de 2,5 miliarde de dolari din fonduri publice.

Guvernul american a preachiziţionat 200 de milioane de doze din vaccinul Moderna şi 100 de milioane din vaccinul Pfizer.

FDA PREGĂTEŞTE AUTORIZAREA

FDA va acţiona ”rapid” în vederea autorizării vaccinului Moderna, a anunţat directorul agenţiei Stephen Hahn, scrie Reuters.

În urma anunţului lui Stephen Hahn, Financial Times (FT) scria că FDA a decis să aprobe de urgenţă vaccinul candidat al Moderna.

Aprobarea vaccinului urmează să aibă loc în zilele următoare, poate chiar vineri, potrivit unor surse apropiate dosarului citate de FT.

Secretarul american al Sănătăţii Alex Azar a anunţat joi la CNBC că 5,9 milioane de doze din vaccinul Moderna au fost alocate unor state şioraşe americane şi că acestea sunt pregătite să fie trimise.

Vaccinul Moderna este mai uşor de depozitat şi de transportat decât vaccinul Pfizer-BioNTech, care se păstrează la o temperatură de -70°C până la -80°C.

Autorităţile sanitare americane estimează că, până la sfârşitul anului, în Statele Unite urmează să  fie folosite 40 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech şi Moderna la vaccinarea a 20 de milioane de oameni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.