Justiţia americană a inculpat un lider al unei bande yakuza, sindicate ale crimei organizate în Japonia, cu privire la trafic de material nuclear provenind din Myanmar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Takeshi Ebisawa, prezentat ca fiind un ”lider al sindicatului crimei organizate yakuza”, a fost acuzat totodată de faptul că a încercat să revândă acest material nuclear cu scopul de a finanţa o aciziţie ilegală de armament unei grupări insurgente din Myanmar, al cărei nume nu este dezvăluit.

El nu a acţionat singur, ci s-a asociat cu Somphop Singhasiri.

Potrivit actului inculpării, prezentat într-un tribunal din Manhattan, ei au fost inculpaţi, în aprilie 2022, cu privire la trafic de armament şi au fost plasaţi amândoi în arest preventiv.

Ei sunt ”acuzaţi de faptul că s-au asociat în vederea vânzării de material nuclear de uz militar şi de stupefiante mortale provenind din Myanmar şi de aciziţionare de armament militar în beneficiul unei grupări armate insurgente”, a anunţat miercuri un oficial de rang înalt de la Departamentul american al Justiţiei, Matthew Olsen.

”Este înfiorător să ne gândim la consecinţe, dacă aceste tentayive ar fi reuşit”, a subliat el.

Procurorii îi acuză pe Takeshi Ebisawa că a transportat ”cu neruşinare” material care conţinea uraniu şi plutoniu de uz militar şi droguri provenind din Myanmar.

Începând din 2020, el i s-a lăudat unui agent sub acoperire că avea acces la o cantitate uriaşă de material nuclear şi că încerca să o vândă.

Takeshi Ebisawa i-a arătat fotografii cu materialul respectiv lângă un contor Geiger, care măsoară radioactivitatea.

”YELLOWCAKE” CONFISCAT

În cadrul unei operaţiuni în flagrant delict cu agenţi infiltraţi, autorităţi din Thailanda i-au ajutat pe anchetatorii americani să confişte substanţe sub formă de pulbere galbenă, prezentate de către acuzat drept ”yellowcake” - un cencentrat de uraniu.

Un laborator american a ”stabilit că compoziţia izotopică a plutoniului descoperit în eşantioane nucleare este de calitate militară, ceea ce înseamnă că plutoniul - în cazul în care ar fi produs în cantitate suficientă - ar fi adecvat unei folosiri într-o armă nucleară”, potrivit Departamentului Justiţiei.

Una dintre persoanele acuzate împreună cu Takeshi Ebisawa a declarat că avea la dispoziţie peste două tone de thoriu-232 şi peste 100 de kilograme de uraniu ”de compus U308”, un compus de uraniu prezent de obicei în ”yellowcake”.

El riscă până la 25 de ani de închisoare cu privire la faptul că a încercat să achiziţioneze rachete de tip sol-aer şi până la 20 de ani de închisoare cu privire la trafic internţaional de material nuclear.

Data procesului nu a fost stabilită în acest stadiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.