O polemică are loc în Statele Unite de la jumătatea lui iulie, când cântăreţul Jason Aldean şi-a difuzat clipul cântecului "Try that in a small town", acuzat de apologia violenţei şi subînţelesuri rasiste, plasând muzica country în centrul unei dezbateri care ilustrează dezbinarea societăţii americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câncecul "Try that in a small town" (”Încearcă asta într-un orăşel”) începe cu mai multe descrieri ale unor acte violente - ”lovirea ca trădător a cuiva pe trotuar”, ”insultarea unui poliţist, scupându-l în faţă” sau ”călcarea unui steag în picioare, incendierea lui”, listează Jason Aldean.

Cântăreţul american lansează apoi un avertisment: ”te consideri un dur, ei, bine, încearcă asta într-un orăşel” şi aminteşte că are un pistol pe care i l-a ”dat bunicul său”.

La lansarea cântecului, la sfârşitul lui mai, acesta nu a făcut valuri deloc. dar atunci când a fost publicat clipul, două luni mai târziu, controversa a explodat.

În videoclip, Aldean apare cu o chitară în mână, în faţa unui tribunal, în Tennessee, locul unde a fost linşat un adolescent afroamerican de către populaţie, în 1927.

Oraşul a fost şi teatrul unei recvlte rasiale în 1946.

Imagini de la faţa locului sunt amestecate cu fragmente de la manifestaţii brutale şi jafuri.

DERIVE?

După Aldean, cântecul său trimite ”la sentimentul de comunitate” din acest orăşele ”în care avem grijă de ai noştri” - ca o madeleină a a lui Proust din copilărie, comentează AFP.

”Traducere: Jason Aldean pur şi simplu vrea să se întoarcă într-o epocă a Americii în care «băieţii cuminţi» puteau sparge faţa sau trage în oameni despre care credeau că nu fac parte din oraşul lor”, îi răspunde pe Twitter Shannon Watts, o activistă împotriva violenţei prin arme de foc în Statele Unite.

Într-un editorial la CNN, istorica Nicole Hemmer scrie că versurile reprezintă o ”sărbătorire a justiţiarilor autoproclamaţi” şi o ”revendicare a celui care are dreptul să facă şi să aplice regulile”.

Jason Aldean se apără de orice referinţă rasistă sau de apologia violenţei, ca unul care se afla pe scenă atunci când un atacator a ucis prin împuşcare 58 de oameni şi a rănit alte sute la un festival, la Las Vegas, în 2017, una dintre cele mai grave băi de sânge din istoria Statelor Unite.

El consideră, în ceea ce-l priveşte, că interpretarea versurilor cântecului său a ”mers prea departe”.

Împotriva unor acuzaţii de subînţeles rasist, postul specializat "Country Music Television" a retras cântecul, o dovadă a disensiunilor în rândul lumii country.

Acest scandal, dincolo de un simplu cântec, face parte din contextul unui ”război cultural” în Statele Unite, în care probleme de societate - de la drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor la conţinutul manualelor de istorie - au dovedit tot atâtea subiecte inflamate.

Iar muzica contry, al cărei mare public îi asociază în generl o imagine conservatoare, este dearte de a fi ferită de dezbateri.

Încă din anii '20, unele teme se impun în versurile cântecelor contry, şi anume ”un punct de vedere creştin evanghelist asupa vieţii”, analizează la AFP o profesoară de la Facultatea de Muzică a Universităţii North carolina, Jocelyn Neal.

”GEN MONOLITIC”

Industria country cunoaşte ”un impuls puternic” în anii '50, în vederea ”alinierii muzicii cu o poziţie mai conservatoare”, adaugă Jocelyn Neal.

Această decizie, luată ”în scopuri de marketing”, a făcut ”genul să conveargă cu sisteme de valori conforme celor ale unei clase medii albe moderate sau conservatoare”, glorificând angajarea în serviciul militar, subliniază ea.

Cu toate acestea, muzica country ”nu este un gen monolitic”, subliniază Jocelyn Neal, care dă dovadă de ”o diversitate sporită” în ultimii ani a artiştilor acestui gen muzical, de exemplu prin cântăreaţa afroamericană Rissi Palmer.

Jason Aldean, care spune că ”nu şi-a ascuns niciodată” poziţiile conservatoare, a beneficiat la începutul scandalului de susţinerea mai multor figuri ale dreptei, inclusiv a lui Donald Trump.

Fostul preşedinte, care candidează la învestirea republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, l-a catalogat pe cântăreţ, pe reţeaua sa de socializare Truth Social, drept un ”tip fantastic”, cu ”un cântec super nou”, care trebuie să fie ”susţinut din toată inima”.

Se pare că acest apel a fost auzit, iar "Try that in a small town" a fost timp de mai multe zile în fruntea clasamentului iTunes al cântecelor din Statelor Unite şi a ajuns pe locul doi în Billboard.

Acest succes aminteşte de cel al lui Morgan Wallen, un cântăreţ country alb din Tennessee, care apare într-un videoclip, în 2021, pronunţând un termen rasist şi tabu în Statele Unite, după care vânzarea discurilor i-a ”explodat” în următoarele luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.