Un canadian, Robert Lloyd Schellenberg, condamnat deja la 15 ani de închisoare în China, a fost condamnat luni la moarte în legătură cu un trafic de droguri, în cadrul unui nou proces, în contextul unor relaţii tensionate între China şi Canada, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt un traficant de droguri. Am venit în China să fac turism”, a dat el asigurări la finalul procesului.

Robert Lloyd Schellenberg este suspectat că a făcut parte dintr-o reţea internaţională de trafic de droguri.

Condamnat, în primă instanţă, pe 20 noiembrie, la Dalian, în nordul Chinei,  la 15 ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 150.000 de yani (19.000 euro), Schellenberg a făcut apel.

Însă acest demers s-a întors împotriva sa, iar Înalta Curte din provincia Liaoning (nord-est) a apreciat că verdictul este prea ”indulgent” şi a dispus, în decembrie, un nou proces.

Robert Schellenberg a declarat luni, la bară, că a venit în China după ce a călătorit în Laos, Myanmar, Malaysia, Singapore şi Thailanda.

El a spus că un prieten i-a recomandat un taducător turistic, un chinez, pe nume Xu Qing.

Canadianul declară că a fost implicat, apoi, fără să ştie, într-o reţea internaţională de trafic de droguri.

”Acest caz îl priveşte pe Xu Qing. Este un traficant internaţional de droguri şi un mincinos”, a declarat Robert Lloyd Schellenberg la bară.

Noul proces se concentrează asupra amplorii implicării acuzatului în traficul cu stupefiante.

Robert Schellenberg spune că şeful reţelei este Khamla Wong, un canadian arestat în 2016 în Thailanda şi suspectat de trafic de droguri.

Procurorii chinezi îl acuză pe Robert Lloyd Schellenberg că făcea parte dintr-o grupare internaţională care intenţiona să trimită 222 de kilograme de metamfetamină în Australia, în pastile de plastic ascunse în pneuri.

Infracţiunile cu privire la droguri sunt foarte aspru pedepsite în China, unde un britanic condamnat după ce a fost găsit vinovat de contrabandă cu heroină a fost executat în 2009.

Treispreze cetăţeni chinezi au fost arestaţi în China după reţinerea, la începutul lui decembrie, în Canada, la solicitarea Statelor Unite, a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, anunţa în urmă cu zece zile Guvernul canadian.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.