O ieşire fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană (”no deal”) devine ”mai probabilă pe zi ce trece”, a avertizat marţi negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, la o zi după o nouă serie de ”voturi indicative” în Parlamentul britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un Brexit fără  acord nu a fost niciodată dorinţa mea, însă el devine mai probabil pe zi ce trece”, a declarat Barnier într-o conferinţă organizată de centrul de reflecţie EPC la Bruxelles.

”UE 27 (adică statele membre fără Regatul Unit) este acum pregătită” de această eventualitate, a avertizat el.

”Să nu uităm mai întâi că avem un acord şi că el a fost încheiat de către Theresa May, Guvernul britanic, Consiliul European şi Parlamentul European (PE) la 25 noiembrie, în urmă cu patru luni”, a subliniat Barnier.

”Noi am încercat să facem în aşa fel încât Regatul Unit să poată părăsi UE la 29 martie, aşa cum Regatul Unit a prevăzut... Dacă Regatul Unit vrea în continuare să părăsească UE în mod ordonat, acest acord, acest tratat este şi va fi singurul”, a continuat el.

”Dacă Guvernul britanic nu votează în favoarea acordului retragerii în zilele următoare, vor mai exista doar două opţiuni: plecarea fără acord sau cererea unei prelungiri mai îndelungate a perioadei Articolului 50. Este responsabilitatea Guvernului britanic să aleagă între aceste două opţiuni”, a adăugat el.

Data Brexitului este stabilită, în prezent, la 12 aprilie, în cazul în care deputaţii britanici nu aprobă tratatul retragerii.

”O asemenea prelungire ar comporta riscuri importante la adresa UE, de unde necesitatea unei justificări solide”, a continuat el.

”Numeroase întreprinderi din UE ne avertizează împotriva costului prelungirii incertitudinii. Va exista, de asemenea, un cost politic. Dacă Regatul Unit este în continuare membru la 23 mai (data începerii alegerilor europene), el va trebui să organizeze alegeri (europene)”, a notat negociatorul-şef.

Regatul Unit se află în impas, marţi, cu zece zile înainte de ieşirea sa din UE, după ce deputaţii britanici au respins luni seara toate alternativele propuse la acordul Brexitului al Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.