Un britanic, Aine Davis, în vârstă de 39 de ani - încarcerat la Închisoarea de înaltă securitate Belmarsh după ce a fost expulzat din Turcia şi arestat la Londra şi care a pledat vinovat -, acuzat de faptul că făcea parte din ”Beatles”, o celulă a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) specializată în execuţia unor ostatici occidentali, a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal din Londra cu privire la finanţarea terorismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aine Davis, a fost arestat la Londra în august 2022 şi a pledat vinovat - într-o audiere la mijlocul lui octombrie,- de finanţarea unor activităţi teroriste în perioada 2013-2014 şi de deţinere ilegală de armă de foc în scopuri legate de terorism.

Potrivit legii britanice, el nu va fi judecat. El a pledat iniţial nevinovat de aceste fapte.

Cei patru membri ”Beatles”, activi în Siria în perioada 2012-2015, care au crescut şi s-au radicalizat la Londra, sunt acuzaţi de supervizarea detenţiei a cel puţin 27 de jurnalişti şi lucrători umanitari din Statele Unite, regatul Unit, Franţa, Spania, Italia, Germania, Danemarca, Suedia, belgia, Japonia, Noua Zeelandă şi Rusia.

Arestat în Turcia în noiembrie 2015, Aine Davis, care a dezminţit că a făcut parte din grupul ”Beatles”, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare cu privire la infracţiuni teroriste - participare la o organizaţie interzisă.

După ce a fost eliberat, el a fost expulzat şi arestat în mod direct, în august, la sosirea la Londra, unde a crescut şi unde s-a convertit la islam după care a plecat în Orientul Mijlociu.

În audierea care a avut loc la jumătatea lui octombrie, el a compărut prin videoconferinţă din celula sa de la Închisoare de înaltă securitate Belmarsh.

Acuzaţiile de finanţarea terorismului au la bază conversaţii între Aine Davis şi partenera sa de la acea vreme, Amal El-Wahabi, care a rămas la Londra în timp ce el se afla în Siria, care aîncercat să-i trimită 20.000 de euro prin înrolarea uneia dintre prietenele sale drept curieră involuntară.

În 2014, Amal El-Wahabi, care are doi copii cu Aine Davis, a devenit prima persoană din Regatul Unit condamnată cu privire la finanţarea jihadiştilor din SI.

În procesului acesteia, la finalul căruia a fost încarcerată timp de 28 de luni, soţul său a fost prezentat ca fiind un traficant de droguri înainte de pleca în Siria.

”Potrivit mesajelor şi imaginilor pe care i le-aţi trimis soţiei dumneavoastră, reiese clar că eraţi împreună cu combatanţi în Siria şi că nu eraţi în scopuri legale”, a subliniat luni judecătorul care a şi-a prezentat hotărârea.

Supranumele de ”Beatles” a fost dat de către ostatici occidentali acestui grup de jihadişti cu accent britanic, care a câştigat o notorietate sinistră prin punerea în scenă a execuţiei unor ostatici în videouri de propagandă de nesusţinut.

Cel mai cunoscut membru al grupului, britanicul Mohamed Emwazi, alias ”Jihadi John”, a fost ucis cu o dronă americană în Siria, în 2015.

Alţi doi membri ai grupului, El Shafee el-Sheikh şi Alexanda Kotey, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de justiţia americană, după ce au fost arestaţi de forţe kurde siriene în 2018.

În aprilie 2022, El Shafee el-Sheikh a fost găsit vinovat de un rol pe care l-a jucat în decapitarea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorilor umanitari Peter Kassig şi Kayla Mueller, americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.