Un tribunal din Kazahstan a condamnat un bărbat la aproape şapte ani de închisoare pentru că a luptat în Ucraina cu miliţia paramilitară rusă Wagner, un semn al determinării ţării din Asia Centrală de a-şi descuraja cetăţenii să meargă la război pentru Moscova, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat publicat miercuri, un tribunal din oraşul Karaganda, din centrul Kazahstanului, anunţă că l-a condamnat pe acuzat la şase ani şi opt luni de închisoare pentru "mercenariat", o infracţiune care se pedepseşte cu sancţiuni grele în această ţară.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost găsit vinovat de participare ca mercenar la un conflict armat "ce vizează răsturnarea ordinii constituţionale" sau "încălcarea integrităţii teritoriale a unui stat". Potrivit instanţei, acuzatul, originar dintr-un sat din regiunea Karaganda, a răspuns în martie la un anunţ de pe o reţea socială rusă pentru a se alătura Grupului Wagner în schimbul promisiunii unei "recompense financiare bune". El a plecat apoi în Rusia şi a urmat o pregătire militară, potrivit sursei.

La sfârşitul lunii aprilie, el a fost detaşat în oraşul ucrainean Bahmut şi "a luat parte la operaţiuni militare care vizau subminarea ordinii constituţionale şi încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", a precizat instanţa. Potrivit acesteia, bărbatul a fost rănit în timpul luptelor şi a fost lăsat la vatră. Bahmutul a fost cucerit în luna mai de către Grupul Wagner, după mai mult de nouă luni de lupte intense.

Kazahstanul, ţară tradiţional aliată a Rusiei, rămâne preocupată de suveranitatea sa în faţa ambiţiilor ruseşti şi, la fel ca alte foste republici sovietice din Asia Centrală, face în mod regulat apel la cetăţenii săi să nu participe la război.

În Rusia, campaniile de recrutare voluntară vizează în special imigranţii din Asia Centrală, care se află adesea într-o situaţie precară, ademenindu-i cu promisiunea unor salarii mari şi a unor beneficii sociale sau chiar cu posibilitatea de a obţine cetăţenia rusă. Miercuri, tribunalul kazah a declarat că a confiscat de la acuzat toate "sumele primite în calitate de mercenar".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.