Un avion turc de tip C-160 Transall aparţinând Forţelor Aeriene turce a fost nevoit să zboare razant la sol în oraşul Kayseri (centru), cu un milion de locuitori, în regiunea Cappadocia, îngrozind automobilişti, după care a aterizat pe un câmp, fără să facă victime, au anunţat autorităţile turce.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul a decolat marţi de la a 12-a bază de transport aerian din Kayseri pentru a participa la un exerciţiu, însă a suferit un ”incident tehnic” care l-a obligat să zboare la o altitudine foarte joasă, în centrul oraşului, peste imobile şi drumuri foarte frecventate.

Martori au filmat scena.

Aeronava de transport, care cântăreşte 30 de tone şi are o anvergură de 40 de metri, se afla la doar câţiva metri de maşini care se îngrămădesc văzând-o venind către ele.

”A fost un moment îngrozitor. ncă suntem şocaţi”, declara joi agenţiei turce de presă Anadolu Muhammed Aytekin.

Aeronava a trecut atât de aproape de el, încât a putut simţi mirosul de kerosen, spune el

”Avionul a trecut pe deasupra stâlpilor de iluminat, chiar pe mijlocul drumului”, declară acest martor, care a filmat scena.

”PAGUBE MINORE”

Avionul militar a aterizat de urgenţă într-un câmp, în afara pistei, departe de zone locuite, o scenă de asemenea filmată.

”Avionul a suferit pagube minore Sănătatea piloţilor noştri şi echipajului nostru este stabilă”, a anunţat întrun comunicat Ministerul turc al Apărării.

Imagini arată că aripile şi fuzelajul aeronavei au fost avariate la impact.

Surse OSINT au identificat numărul de serie al avionului, 69-036.

Este vorba despre unul dintre cele trei avioane turce de transport de tip Transall modernizate şi transformate în aeronave de comandament şi control - de tip C-160T.

Restul foltei turce de avioane de tip C-160 - produse în perioada 1963-1981 de către un consorţiu franco-german - a fost înlocuită cu zece avioane de tip Airbus A400M Atlas.

Ultimul Transall al Forţelor Aeriene franceze, o aeronavă bine cunoscută în Franţa, unde s-a aflat în serviciu timp de 55 de ani, a efectuat ultimul zbor în 2022 la baza Évreux, la un an după cel al Bundeswehr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.