Separatiştii proruşi din estul Ucrainei l-au condamnat luni la 13 ani de închisoare pe un angajat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pe care l-au acuzat de ”înaltă trădare”, scriu agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Judecătorii îl găsesc pe Dmitri Şabanov vinovat (...) şi îl condamnă la ispăşirea unei pedepse de 13 ani de închisoare”, a anunţat ”curtea supremă” a regiunii separatiste Lugansk, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Dmitri Şabanov - încarcerat din aprilie - a fost acuzat de către ”autorităţile” proruse de furnizarea unor ”informaţii confidenţiale” unor servicii de informaţii străine, între care şi Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA).

Potrivit separatiştilor, Dmitri Şabanov a comis aceste fapte de ”înaltă trădare” în perioada august 2021-aprilie 2022, pe când lucra ca asistent de securitate la OSCE, la baza de patrulare avansată de la Stanovskaia.

În aprilie, ”ministerul securităţii de stat” de la Lugansk a anunţat că i-a arestat pe Dmitri Şabanov şi pe Mihail Petrov, alt angajat ala OSCE din regiune.

OSCE a condamnat săptămâna trecută ”fără echivoc” acuzaţiile formulate împotriva celor doi angajaţi ai săi şi a denunţat ”aşa-zise «proceduri judiciare» total inacceptabile”.

”Ei sunt deţinuţi în mod nejustificat, pe baza unor acuzaţii fabricate piesă cu piesă”, a denunţat într-un comunicat OSCE, care a cerut ca cei doi să fie eliberaţi imediat.

Misiunea locală a OSCE - desfăşurată în zona de conflict în 2014 cu scopul de a încerca să reducă tensiunile - a părăsit cele două regiuni separatiste, Doneţk şi Lugansk, în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.