Yahya Sinwar, liderul Hamas, nu regretă atacurile de la 7 octombrie de acum un an, spun persoane care au intrat în contact cu el, în ciuda declanşării unei invazii israeliene care a ucis zeci de mii de palestinieni, a devastat Gaza şi a provocat distrugeri aliatului Hezbollah, relatează Reuters.
Pentru Sinwar, 62 de ani, arhitectul raidului transfrontalier al Hamas - care a devenit cea mai neagră zi din istoria Israelului -, lupta armată rămâne singura modalitate de a forţa crearea unui stat palestinian, au declarat patru oficiali palestinieni şi două surse din guverne din Orientul Mijlociu.
Atacurile din 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, în principal civili, şi 250 de oameni au devenit ostatici, potrivit calculelor israeliene. Pentru evrei, a fost cel mai grav bilanţ întregistrat într-o zi de la Holocaust încoace.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Israelul a răspuns prin lansarea unei ofensive masive, ucigând 41.600 de persoane şi strămutând 1,9 milioane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene şi cifrelor ONU.
Acum, conflictul s-a extins în Liban, Israelul degradând puternic gruparea militantă Hezbollah, susţinută de Iran, inclusiv prin uciderea majorităţii conducerii sale. Iar patronul Hamas, Teheranul, riscă să fie atras într-un război deschis cu Israelul.
„PARIUL LUI SINWAR NU A FUNCŢIONAT”
Sinwar a atras în conflictul cu Israelul Iranul şi întreaga sa „Axă a Rezistenţei” - care cuprinde Hezbollah, Houthi din Yemen şi miliţiile irakiene, spune Hassan Hassan, autor şi cercetător al grupurilor islamice. „Vedem acum efectele în lanţ ale zilei de 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcţionat”, este de părere Hassan, sugerând că Axa Rezistenţei s-ar putea să nu îşi mai revină niciodată.
„Ceea ce a făcut Israelul Hezbollahului în două săptămâni este aproape egal cu un an întreg de degradare a Hamas în Gaza. În cazul Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, arată Hassan.
Cu toate acestea, influenţa lui Sinwar asupra Hamas rămâne neclintită, în ciuda unor semne de disensiune în rândul locuitorilor din Gaza.
El a fost ales drept lider general al mişcării islamiste după ce predecesorul său, Ismail Haniyeh, a fost ucis în iulie într-un presupus atac israelian în timpul unei vizite la Teheran. Israelul nu a confirmat implicarea sa în această lovitură.
„CHIPUL RĂULUI”
Operând din umbra unei reţele de tuneluri labirintice pe sub Gaza, Sinwar şi fratele său, de asemenea un comandant de top, par să fi supravieţuit până acum loviturilor aeriene israeliene, care l-ar fi ucis în schimb pe adjunctul său Mohammed Deif şi alţi lideri de rang înalt.
Supranumit „Chipul răului” de către Israel, Sinwar operează în secret, deplasându-se constant şi folosind mesageri de încredere pentru comunicarea non-digitală, potrivit a trei oficiali Hamas şi unui oficial regional. El nu a mai fost văzut în public din 7 octombrie.
Pe parcursul lunilor de negocieri eşuate pentru încetarea focului, conduse de Qatar şi Egipt, care s-au axat pe schimbul de deţinuţi cu ostatici, Sinwar a fost singurul factor de decizie, au declarat trei surse Hamas. Negociatorii aşteptau zile întregi răspunsurile filtrate printr-un lanţ secret de mesageri.
NEIMPRESIONAT DE SUFERINŢĂ
Toleranţa ridicată a lui Sinwar faţă de suferinţă, atât pentru el însuşi, cât şi pentru poporul palestinian, în numele unei cauze, a fost evidentă atunci când a ajutat la negocierea schimbului din 2011 a 1.027 de deţinuţi, inclusiv el însuşi, pentru un soldat israelian răpit şi deţinut în Gaza. Răpirea de către Hamas a dus la un atac israelian asupra enclavei de coastă şi la mii de morţi palestinieni.
Şase persoane care îl cunosc pe Sinwar au declarat pentru Reuters că hotărârea sa a fost modelată de o copilărie săracă în taberele de refugiaţi din Gaza şi de cei 22 de ani brutali petrecuţi în custodia Israelului, inclusiv o perioadă în Ashkelon, oraşul pe care părinţii săi l-au numit casă înainte de a fugi după războiul arabo-israelian din 1948.
O PROBLEMĂ PROFUND PERSONALĂ
Problema ostaticilor şi a schimburilor de deţinuţi este profund personală pentru Sinwar, au declarat toate sursele, care au solicitat anonimatul. Acesta a jurat să elibereze toţi palestinienii deţinuţi în Israel.
Sinwar a devenit membru al Hamas la scurt timp după înfiinţarea acestei mişcări, în anii 1980, adoptând ideologia islamistă radicală a grupării, care urmăreşte să instituie un stat islamic în Palestina istorică şi se opune existenţei Israelului. Ideologia vede Israelul nu doar ca un rival politic, ci şi ca o forţă de ocupaţie pe teritoriul musulman. Văzute în această lumină, greutăţile şi suferinţele sunt adesea interpretate de el şi de adepţii săi ca parte a unei credinţe islamice mai largi de sacrificiu, spun experţii în mişcări islamice.
„Ceea ce se află în spatele hotărârii sale este tenacitatea ideologiei, tenacitatea scopului. Este ascetic şi mulţumit cu puţin”, a declarat un oficial Hamas de rang înalt care a solicitat anonimatul.
HAINE DIN SACI
Înainte de război, Sinwar povestea uneori despre viaţa sa timpurie în Gaza, în timpul deceniilor de ocupaţie israeliană, spunând odată că mama sa a făcut haine din saci goi de la ajutoarele alimentare ale ONU, potrivit lui Wissam Ibrahim, rezident în Gaza, care l-a întâlnit.
Într-un roman semi-autobiografic scris în închisoare, Sinwar a descris scene în care trupele distrugeau cu buldozerul casele palestinienilor, „ca un monstru care striveşte oasele prăzii sale”, înainte ca Israelul să se retragă din Gaza în 2005.
FURIE EXPLOZIVĂ
Un executant nemilos însărcinat cu pedepsirea palestinienilor suspectaţi de informarea Israelului, Sinwar şi-a făcut apoi un nume ca lider de închisoare, ieşind ca un erou al străzii după o sentinţă israeliană de 22 de ani pentru organizarea răpirii şi uciderii a doi soldaţi israelieni şi a patru palestinieni. Apoi a urcat rapid în fruntea Hamas.
Patru jurnalişti şi trei oficiali Hamas au declarat că înţelegerea sa a greutăţilor cotidiene şi a realităţilor brutale din Gaza a fost bine primită de locuitorii din Gaza şi i-a făcut pe oameni să se simtă în largul lor, în ciuda reputaţiei sale înfricoşătoare şi a furiei sale explozive.
Sinwar este considerat de oficialii arabi şi palestinieni drept arhitectul strategiei şi capacităţilor militare ale Hamas, susţinute prin legăturile sale puternice cu Iranul, pe care l-a vizitat în 2012.
PREGĂTIRI
Înainte de a orchestra raidurile din 7 octombrie, Sinwar nu şi-a ascuns dorinţa de a-şi lovi dur inamicul.
Într-un discurs rostit cu un an înainte, el a promis să trimită o avalanşă de avioane de luptă şi de rachete în Israel, făcând aluzie la un război care fie ar uni lumea pentru a crea un stat palestinian pe teritoriul ocupat de Israel în 1967, fie ar lăsa naţiunea evreiască izolată pe scena mondială.
La momentul discursului, Sinwar şi Deif făcuseră deja planuri secrete pentru atac. Ei efectuau chiar şi exerciţii de antrenament în public care simulau un astfel de atac.
ŞI TOTUŞI, UN EŞEC
Obiectivele sale nu au fost îndeplinite. În timp ce problema se află din nou în fruntea agendei globale, perspectiva unei naţiuni palestiniene este mai îndepărtată ca niciodată. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric un plan postbelic pentru Gaza care ar include un calendar ferm pentru crearea unui stat palestinian.
Sinwar a fost arestat în 1988 şi condamnat la patru sentinţe pe viaţă, fiind acuzat că a orchestrat răpirea şi uciderea a doi soldaţi israelieni şi a patru presupuşi informatori palestinieni.
Nabih Awadah, un fost militant comunist libanez care a fost încarcerat împreună cu Sinwar la Ashkelon între 1991 şi 1995, a declarat că liderul Hamas considera acordurile de pace de la Oslo din 1993 dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană drept „dezastruoase” şi un şiretlic al Israelului, care, în opinia sa, ar renunţa la teritoriul palestinian doar „prin forţă, nu prin negocieri”.
UN MODEL
Numindu-l „încăpăţânat şi dogmatic”, Awadah a spus că Sinwar se bucura de fiecare dată când auzea de atacuri împotriva israelienilor comise de Hamas sau de gruparea libaneză Hezbollah. Pentru el, confruntarea militară era singura cale „de a elibera Palestina” de ocupaţia israeliană.
Awadah a declarat că Sinwar a fost un „model influent pentru toţi deţinuţii, chiar şi pentru cei care nu erau islamişti sau religioşi”.
Michael Koubi, un fost oficial al agenţiei israeliene de securitate Shin Bet care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore în închisoare, a declarat că Sinwar s-a remarcat în mod clar prin capacitatea sa de a intimida şi de a comanda. Koubi l-a întrebat odată pe militant, pe atunci în vârstă de 28 sau 29 de ani, de ce nu era deja căsătorit. „Mi-a spus că Hamas este soţia mea, Hamas este copilul meu. Hamas este totul pentru mine”. Sinwar s-a căsătorit după eliberarea sa din închisoare în 2011 şi are trei copii.
VÂNĂTOR DE SPIONI, VORBEŞTE FLUENT EBRAICĂ
În închisoare, el a continuat să urmărească spionii palestinieni, a declarat Awadah, confirmând rapoartele anchetatorilor Shin Bet. Instinctele sale ascuţite şi prudenţa i-au permis să identifice şi să expună informatorii Shin Bet infiltraţi în închisoare, a spus Awadah.
Acesta a declarat că leadershipul lui Sinwar a fost esenţial în timpul unei greve a foamei din 1992, în care a condus peste 1.000 de deţinuţi învăţându-i să supravieţuiască doar cu apă şi sare. Sinwar a negociat cu autorităţile închisorii şi a refuzat să se mulţumească cu concesii parţiale.
De asemenea, el a profitat de timpul petrecut în închisoare pentru a învăţa fluent ebraică. Awadah a spus că Sinwar îşi amintea frecvent că Ashkelon, unde au fost închişi împreună, era oraşul natal al familiei sale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...