Serviciile de informaţii ucrainene au dorit confirmarea, în toamna trecută, că ofiţerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care supraveghează ocuparea Hersonului s-au cazat într-un mic hotel de pe o stradă lăturalnică a oraşului-port din sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sarcina i-a fost atribuită lui Dollar: numele de cod pentru un civil care a furnizat în secret coordonate privind ţintele şi informaţii despre operaţiunile inamice din Herson şi regiunea din jur, scrie Reuters.

Reuters a discutat cu Dollar şi alţi doi membri ai reţelei partizane subterane din Herson, după ce oraşul a fost capturat la începutul lunii noiembrie 2022.

Relatările lor oferă o perspectivă rară asupra modului în care operaţiunile de informare şi sabotaj au fost coordonate cu serviciile de informaţii ucrainene din spatele liniilor inamice, operaţiuni care sunt încă în desfăşurare în altă parte în Ucraina.

Deşi Reuters nu a putut să coroboreze evenimentele specifice pe care le-au descris, doi oficiali americani au spus că astfel de operaţiuni ale unor agenţi de informaţii, foşti soldaţi şi amatori au ajutat la grăbirea retragerii Rusiei din Herson - unul dintre cele mai mari eşecuri pentru Kremlin într-un război care marchează prima sa aniversare pe 24 februarie.

Dollar, care a refuzat să-şi dea numele din motive evidente de securitate, a spus că a început să conducă pe lângă hotelul Ninel – Lenin scris invers – împreună cu soţia sa, o colegă care face parte din reţea şi foloseşte numele de cod Kosatka, adică balena ucigaşă în ucraineană.

Persoane cu arme pe care le-au văzut în mod regulat în afara hotelului au convins cuplul că ofiţerii FSB stăteau înăuntru; Dollar a spus că a trimis un sms cu observaţiile sale responsabilului său de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

SBU din Ucraina şi FSB din Rusia nu au răspuns solicitărilor de comentarii privind povestea lui Dollar sau alte operaţiuni partizane. De asemenea, Ministerul Apărării nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Înainte de zorii zilei de 5 octombrie, o explozie uriaşă a lovit hotelul, potrivit rapoartelor presei ucrainene şi a parlamentarului regional Serhii Hlan, care a scris pe Facebook că doi ofiţeri FSB şi şapte oficiali militari ruşi au murit.

"Am primit un SMS care spunea: "Vedeţi care este situaţia la Hotelul Ninel”, şi-a amintit Dollar. „M-am dus şi am raportat: Nu mai există Hotel Ninel”.

Reuters nu a putut examina mesajul text. Dollar şi alţi partizani spun că şi-au şters în mod regulat discuţiie şi conturile de pe reţelele sociale din motive de securitate.

Dollar şi Kosatka au primit decoraţii de la ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, inscripţionate cu mulţumiri pentru "cooperarea cu forţele armate”, potrivit unei fotografii văzute de Reuters din 1 decembrie, în care inscripţiile sunt vizibile. Mart şi Kolia, ceilalţi doi membri ai celulei lor de patru persoane, au fost, de asemenea, decoraţi de Reznikov, a spus Dollar.

Întrebat despre operaţiunile de rezistenţă din teritoriul ocupat, un oficial de la Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ucrainei a spus că "populaţia locală ajută şi susţine”, refuzând să ofere detalii despre activităţi specifice.

Operaţiunile de descoperire a personalului de securitate rusesc şi de a le perturba planurile continuă în zonele din estul şi sudul Ucrainei deţinute de Rusia şi aliaţii săi, potrivit mai multor oficiali ucraineni şi ruşi.

Institutul pentru Studierea Războiului mai spune că războiul partizanilor ucraineni este purtat în Melitopol, Tokmak şi Mariupol în sud şi Doneţk şi Svatove în est.

Serghei Haidai, guvernatorul exilat al provinciei Lugansk din estul care se află sub controlul Rusiei din iunie anul trecut, a declarat că partizanii de acolo desfăşoară operaţiuni de sabotaj şi atacuri asupra celor suspectaţi că ar fi colaboratori ai ruşilor.

Într-un interviu din 23 ianuarie, el a atribuit partizanilor un atac recent asupra unei linii de cale ferată pe care armata rusă o folosea pentru a transporta trupe şi echipamente. El a refuzat să ofere detalii suplimentare din motive de securitate, iar Reuters nu a putut confirma în mod independent implicarea partizană în atacuri.

PARTIZANI CAPTURAŢI

Riscând arestări, interogatorii, torturi şi moarte, partizanii din Herson au afişat culorile naţionale albastru şi galben ale Ucrainei pe copaci şi au transmis poziţiile Rusiei pe Google Earth şi alte hărţi online oficialilor de securitate ucraineni, a spus Dollar.

Vitalii Bogdanov, în vârstă de 51 de ani, membru al consiliului regional, a declarat că în timpul ocupaţiei ruse de opt luni, el a strâns şi transmis autorităţilor de aplicare a legii de la Kiev informaţii folosite ulterior pentru a demara investigaţii asupra unor suspecţi de colaborare.

„Am putut începe un număr foarte mare de dosare penale”, a spus el, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare, deoarece investigaţiile erau în desfăşurare.

Kolia, parte a celulei din Herson, formată din 4 membri, a afirmat că grupului i s-a spus de către supraveghetorii lor să nu folosească arme de foc, deoarece informaţiile sunt o armă mai puternică.

Alţi partizani au luat armele.

Aleksei Ladin, un avocat din Crimeea ocupată de ruşi, a declarat pentru Reuters că îi apără pe doi ucraineni deţinuţi acolo, acuzaţi de FSB de atacuri violente împotriva ruşilor.

Pavlo Zaporojeţ a servit în armata ucraineană în perioada 2014-2017 şi s-a alăturat serviciilor secrete militare ucrainene GUR în timpul ocupaţiei Hersonului, a spus Ladin.

Zaporojeţ a fost arestat în timp ce încerca să atace o patrulă de noapte militară rusă şi riscă închisoare pe viaţă sub acuzaţia de terorism internaţional, a spus Ladin.

El a spus că Zaporojeţ a fost ţinut într-un centru de detenţie din Simferopol şi că el şi clientul său au participat la o şedinţă preliminară în oraşul portuar rusesc Rostov prin intermediul unei legături video pe 2 februarie. Instanţa a ordonat transferul lui Zaporojeţ într-un centru la Rostov, a spus Ladin.

Potrivit unui raport FSB văzut de Reuters, Zaporojeţ, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat la Herson de ofiţerii FSB pe 9 mai, purtând două grenade, unelte de pescuit şi două sticle de plastic pe care le transformase în bombe făcute în casă.

Zaparojeţ le-a spus anchetatorilor că a fost contactat de un operator GUR ucrainean cu nume de cod Optium şi a fost de acord să-şi execute comenzile pentru 30.000 de grivne (800 de dolari) pe lună, conform documentelor FSB văzute de Reuters.

Ladin a spus că FSB se bazează pe mărturia obţinută atunci când clientul său a fost torturat în timpul interogatoriului şi a arătat Reuters o copie a unei note scrise de mână din Zaporojeţ, datată din august anul trecut, în care el descria că a fost bătut şi supus la şocuri electrice în timpul arestului.

În timp ce unele detalii sunt adevărate, Ladin spune că FSB l-a acuzat în mod fals pe Zaporojeţ că a vizat în mod deliberat civili, precum şi patrula de noapte. Acţiunea militară a fost menită să se desfăşoare în timpul restricţiilor de noapte, cu intenţia de a evita victimele civile, a spus Ladin.

Ladin a afirmat că „soluţia optimă” ar fi un schimb între Zaporojeţ şi un alt client, Iaroslav Juk - care a fost arestat la Melitopol în iunie şi acuzat că a declanşat o bombă făcută în casă. Juk neagă că a atacat ţinte civile, a spus Ladin.

FSB a refuzat să-l recunoască pe Zaporojeţ ca un militar ucrainean eligibil pentru un schimb de prizonieri, spunând că nu au putut verifica un document prezentat de apărare care să confirme statutul său, a spus Ladin. În cazul lui Juk, Ladin spune că clientul său este un combatant acoperit de convenţia de la Geneva; FSB nu a acceptat această desemnare.

Reuters nu a putut vorbi direct cu cei doi deţinuţi.

FUGA DIN HERSON

Dollar, Kolia şi Mart – un alt membru al celulei – au spus că s-au simţit obligaţi să reziste preluării Hersonului de către Rusia, deoarece nu a existat o apărare organizată a oraşului lor atunci când ruşii au atacat pe 24 februarie.

Prima confruntare deschisă a lui Dollar şi Mart cu ruşii a avut loc pe 1 martie, au spus aceştia, când au condus un camion încărcat cu blocuri de beton spre Podul Antonovski, un punct principal de intrare în oraş, cu scopul de a încetini înaintarea Rusiei.

S-au întors pentru că se temeau că invadatorii erau deja în oraş, au spus ei.

Dollar şi-a luat în considerare opţiunile: să organizeze o mişcare de nesupunere civilă, să ia armele sau să adune informaţii.

Prietenii l-au pus în legătură cu un ofiţer SBU. Dollar şi Kolia, care erau prieteni vechi, au convenit să strângă şi să transmită informaţii despre ruşi şi să construiască o reţea de poliţişti retraşi, foşti oficiali SBU, pensionari şi alţii.

Kolia, un vânător experimentat care cunoştea zona rurală Herson, a solicitat informaţii de la sătenii locali, inclusiv de la o femeie în vârstă care avea să numere convoaiele ruseşti în timp ce îşi mulgea vaca.

Între incursiunile de recunoaştere, cei doi se întâlneau cu surse într-o cafenea pentru a aduna informaţii.

În timpul verii, un fermier i-a oferit lui Kolia poziţia unui lansator rusesc de rachete montat pe un camion, cunoscut sub numele de Tochka-U, în jurul satului Muzikivka, la aproximativ 12 km nord de Herson. Dollar a spus că a transmis informaţiile.

A doua zi, fermierul i-a raportat lui Kolia că era doar o gaură în drum unde s-a aflat cândva camionul, a spus Dollar. Reuters nu a putut confirma în mod independent atacul.

Soţia lui Dollar, Kosatka, şi-a recrutat propria reţea de informatori, a spus el. Kosatka a refuzat să comenteze această poveste.

AEROPORT

În acelaşi timp, Mart a continuat un efort independent de colectare a informaţiilor, vizitând oamenii care locuiesc în apropierea Aeroportului Internaţional Herson din Ceornobaivka pe 10 aprilie şi îndemnându-i în persoană şi prin chat-uri Telegram să-i trimită informaţii despre mişcările trupelor ruse. A pus numele de cod celulei sale de cinci persoane Miami. Reuters nu a vizualizat conversaţiile, pe care Mart a spus că le-a şters.

În martie, forţele ruse şi-au stabilit cartierul general în complexul aeroportuar de trei kilometri pătraţi, care a fost bombardat în mod repetat de forţele ucrainene.

Kievul a declarat că un număr mare de soldaţi ruşi au fost ucişi, inclusiv cel puţin doi generali, în timp ce depozitele de avioane şi muniţii au fost, de asemenea, distruse. Moscova şi-a retras echipamentul militar în octombrie.

Pe măsură ce pierderile ruseşti s-au înmulţit, unii membri ai celulei pe care îi recrutase Mart au devenit exageraţi de încrezători şi au început să îşi asume riscuri mai mari, au spus Mart şi Dollar.

Când ruşii au arestat patru dintre membrii Miami la sfârşitul lunii august, Mart s-a temut că îl vor denunţa. Reuters nu a putut determina ce s-a întâmplat ulterior cu cei patru membri.

Mart a fugit în satul Vaslievka din provincia Zaporojie, singurul punct de control unde ruşii au permis civililor ucraineni să treacă pe teritoriul controlat de ucrainei, apoi s-a îndreptat spre Kiev.

În ciuda eliberării oraşului Herson, Dollar a spus că el şi Kosatka vor continua să ajute rezistenţa până când trupele ucrainene vor recupera Crimeea, unde cuplul deţine un apartament.

"Sfârşitul războiului pentru mine va fi când mă voi muta înapoi în apartamentul meu”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.