Cancelarul german Angela Merkel a precizat joi că un acord al Brexitului cu Regatul Unit este posibil până la 31 octombrie, ci nu doar în ”30 de zile”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am spus (premierului britanic Boris Johnson) că, ceea ce vrei să faci în doi sau trei ani, poţi să faci în 30 de zile sau (...) până la 31 octombrie”, a declarat Merkel într-o vizită la Haga.

Cancelarul a anunţat miercuri, la Berlin, unde l-a primit pe Johnson, că este posibil să se ajungă, în ”30 de zile” la un acord negociat în vederea unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Evocarea celor 30 de zile era ”simbolică” şi avea scopul să arate că britanicii pot, dacă doresc, să ajungă la un acord ”în puţin timp”, a declarat ea joi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul olandez Mark Rutte.

”Marea Britanie a anunţat că vrea să părăsească UE la 31 octombrie” şi ”că, până atunci, trebuie să lucrăm (la un acord), dacă ambele părţi au voinţa de a ajunge la unul”, a spus ea.

După vizita sa la Berlin, Boris Johnson a efectuat joi o vizită la Paris, unde a fost primit de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Cred că putem avea un acord şi un acord bun” în vederea unui Brexit la 31 octombrie, a declarat Johnson la sosirea sa la Palatul Elysée.

Emmanuel Macron s-a arătat mai prudent, dar s-a declarat, la rândul său, ”încrezător” în faptul că poate fi găsită o soluţie ”în următoarele 30 de zile” între Londra şi Cei 27.

Negocierile cu privire la o ieşire negociată a Regatului Unit din blocul european se lovesc, în prezent, de mecanismul numit ”plasa de siguranţă” (”backstop”) prevăzut în acordul încheiat între Londra şi UE.

Această dispoziţie controversată este un fel de poliţă de asigurare a UE.

Ea vizează să evite reapariţia, după Brexit, a unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, la sud, care riscă altfel să retrezească un conflict pe insulă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.