Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, achitat în primă instanţă, în 2016, a fost găsit vinovat miercuri, în apel, de crime împotriva umanităţii, de către un tribunal ONU care l-a judecat în legătură cu responsabilitatea sa în conflictele din Blacani, în anii '90, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest partizan virulent al ”Serbiei Mari” a fost condamnat la zece ani de închisoare, însă va rămâne în libertate, deoarece pedeapsa este acoperită de perioada de detenţie pe care a efectuat-o deja, a precizat judecătorul american Theodor Meron, pronunţând hotărârea, la Haga.

El a efectuat deja aproape 12 ani de închisoare, din februarie 2003 în noiembrie 2014, când a fost eliberat din motive de sănătate.

Seselj, în vârstă de 63 de ani, care nu a fost prezent marţi la acest proces în apel, a fost găsit vinovat de ”persecuţie”, ”deportare”, infracţiuni catalogate drept ”crime contra umanităţii”, comise în fosta provincie autonomă Voivodina, se subliniază în hotărâre.

Fondator al partidului sârb de extremă dreapta SRS, în prezent deputat, el a fost achitat - în urma unui proces care a durat opt ani, în martie 2016, de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie - de nouă capete de acuzare de ”epurare etnică” contra unor croaţi, musulmani şi alţi etnici non-sârbi în anii '90.

Acuzarea, care a făcut apel încă din 2016, a încercat de atunci să răstoarne această achitare şi să ”spargă hotărârea, pătată de numeroase erori, pronunţată de Camera de primă instanţă a TPI”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.