O primă echipă de şase grăniceri din cadrul Agenţiei europene Frontex şi-a început activitatea vineri în Lituania, unde creşte puternic numărul migranţilor dinspre Belarus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grănicerii lituanieni au anunţat că au arestat aproximativ 150 de migranţi în ultimele 24 de ore, dublu faţă de numărul arestărilor din întregul an 2020.

Astfel, numărul total al migranţilor care au trecut ilegal frontiera a crescut în 2021 la 800 - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu.

În 2020, 81 de migranţi au traversat ilegal frontiera.

”Situaţia este tensionată şi are tendinţa să se deterioreze”, a declarat AFP ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis.

”Scopul Ministerului de Externe este clar: migranţii economici care traversează frontiera UE ilegal trebuie să fie trimişi înapoi de unde au venit”, a anunţat el.

Guvernul lituanian, care se opune preşedinelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a anunţat că suspectează autorităţile belaruse de faptul că lasă migranţii să treacă frontiera.

Preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli şi-a exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de situaţia de la frontiera dintre Lituania şi Belarus.

”Încă o dată, cineva se joacă în mod inacceptabil cu viaţa altor persoane”, a denunţat Sassoli.

Armata lituaniană a ridicat, în urmă cu două săptămâni, câteva corturi pentru migranţi, pentru a putea gestiona afluxul.

Numărul grănicerilor europeni Frontex la frontiera Belarusului urmează să crească în această lună la 30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.