Uniunea Europeană a semnat un acord cu Mali, primul de acest fel, vizând o intensificare a trimiterii înapoi în această ţară a solicitanţilor de azil ale căror cereri au fost respinse, relatează The Associated Press şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul olandez de Externe Bert Koenders, care a semnat duminică, la Bamako, acordul din partea UE, a subliniat că "numai prin acest fel de cooperare putem aborda problema migraţiei la rădăcina ei".

Oficiali au declarat luni că acordul face parte integrantă din efortul Uniunii de a gestiona cea mai importantă criză a refugiaţilor cu care se confruntă după al Doilea Război Mondial.

Acordul include măsuri vizând o îmbunătăţire a oportunităţilor de angajare în Mali şi de cooperare cu autorităţile în lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane.

Unii critici au denunţat acordul drept o încercare a Bruxellesului de a-şi "externaliza" problemele cu migraţia.

Un răspuns la invitaţia omologului său din Mali Abdoulaye Diop, vizita lui Koenders, efectuată în numele şefei diplomaţiei UE Federica Mogherini se înscrie în Planul de acţiune adoptat de state europene şi africane la Summitul de la Valletta dedicat migraţiei, în noiembrie 2015, precizează ministrul olandez într-un comunicat citat de AFP.

UE a hotărâr la Valletta să ajute financiar Africa să controleze fluxul de migranţi cu ajutorul unui fond de 1,8 miliarde de euro.

Acordul UE-Mali cuprinde iniţiative vizând să ajute tineri să-şi găsească locuri de muncă, o consolidare a capacităţii serviciilor de securitate din Mali şi o mai bună colaborare cu ţări vecine "în lupta împotriva reţelelor de traficanţi de fiinţe umane şi îmbunătăţirii controlului la frontiere".

Nouă proiecte, în valoare de 145,1 milioane de euro, au fost adoptate în acest sens.

De asemenea, "funcţionari din Mali se vor duce în ţări membre UE pentru a ajuta la stabilirea identităţii migranţilor, în vederea accelerării întoarcerii lor", se arată în comunicat, care evocă "readmisia şi integrarea lor”.

Numărul solicitanţilor de azil originari din mai multe ţări din Africa, inclusiv Mali, Nigeria şi Gambia, a "crescut considerabil" în 2014, potrivit unor statistici europene. Din Mali erau originari 12.945 în 2014 şi 8.405 în 2015, potrivit Eurostat.

În afară de Mali, UE caută să negocieze acorduri de consolidare a cooperării economice în schimbul trimiterii înapoi a unor migranţi cu Etipia, Niger, Nigeria şi Senegalul.

Acest Acord UE-Mali, care urma să fie prezentat luni la Bruxelles, este "necesar", potrivit lui Bert Koenders, a cărui ţară va prelua preşedinţia UE la începutul lui 2017.

"Tinerii din Mali pot contribui atât de mult la viitorul ţării lor. Noi trebuie să evităm ca cetăţenii din Mali aflaţi în drum către Africa de Nord sau Europa să nu-şi piardă viaţa sau să ajungă pe mâna călăuzelor", a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.