Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu un ”moment critic”, după schimbările politice din Statele Unite şi Slovacia, care ameninţă susţinerea UE şi NATO a Ucrainei împotriva Rusiei, avertizează luni, la Kiev, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Lansbergis, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe ai UE s-au reunit luni la Kiev pentru a transmite un ”mesaj foarte clar, că Europa se afl alături alături de Ucraina”, a subliniat el.

Congresmeni americani au decis sâmbătă să nu includă un ajutor în valoare de şase miliarde de dolari cerut de Kiev într-un acord provizoriu în vederea evitării unei paralizii a adminsitraţiei federale americane (”shutdown”).

Partidul Smer-Sd (populist) al fostului premier slovac Robert Fico, considerat un susţinător al Kremlinului, a obţinut o victorie în alegerile parlamentare, după ce a promis în campania electorală să nu mai ajute militar Ucraina şi să blocheze aderarea Kievului la NATO.

Aceste evenimente ”au puterea să semene îndoiala” cu privire la susţinerea Ucrainei de către UE, a avertizat el.

”Multe mesaje de la Bruxelles, Washington şi din alte părţi au puterea să semene îndoiala cu privire la seriozitatea noastră”, a declarat el.

”Iar eu sper ca reuniunea de azi (luni) să rezolve eaceastă problemă şi să transmită un mesaj foare clar, că Europa se află alături de Ucraina până la victorie”, şi-a exprimat el speranţa.

Miniştrii de Externe al Franţei, Irlandei şi României şi-au reiterat susţinerea faţă de Kiev.

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna transmite Rusiei să nu conteze pe ”oboseala” statelor membre UE în privinţa susţţinerii Ucrainei.

Omoloaga sa româncă, Luminiţa Odobescu anunţă că Bucureştiul va susţine Kievul în exportul cerealelor, subliniind impactul negativ al invaziei ruse asupra siguranţei alimentare mondiale.

Ministrul de Externe irlandez Micheál Martin şi-a exprimat speranţa ca UE să găsească o ”abordare sustenabilă prin care să susţină Ucraina pe termen lung”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.