Miniştrii de Externe ai Celor 27 au dat luni undă verde sancţionării a patru oficiali ruşi de rang înalt, în urma încarcerării opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, declară doi diplomaţi europeni pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niciun nume nu a fost discutat în reuniunea de la Bruxelles, însă, potrivit unui doplomat, aceste sancţiuni - interdicţii de călătorie şi blocarea activelor în UE - îi vizează pe directorii Comitetului rus de anchetă şi Autorităţii penitenciare ruse, pe comandantul Gărzii Naţionale ruse şi pe procurorul general al Rusiei.

Miniştrii de Externe ai Celor 27 au ajuns la un acord în acest sens luni, în urma unei reuniuni în care Franţa, Germania, Polonia şi ţările baltice au îndemnat celelalte state membre să-i transmită un mesaj preşedintelui Vladimir Putin în favoarea autorizării unor debateri politice în contradictoriu şi manifestaţiilor în Rusia.

În pofida unor îndemnuri din partea mai multor colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi ca UE să ţintească membri ai eliteri economice apropiaţi lui Putin, guvernele europene au preferat că ţintească funcţionari de rang înalt - în contextul în care sancţiunile sunt mai dificil de contestat  în justiţie.

Mai multe ţări din Occident îndeamnă la eliberarea lui Aleksei Navalnîi din închisoare, condamnat în februarie la închisoare din cauza înălcării controlului judiciar într-un caz din 2014 în care a fost condamnat la închisoare cu suspendare cu privire la o deturnare de fonduri.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie la întoarcerea din Rusia, după ce primit cinci luni îngrijiri în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în august, o tenativă de asasinat în spatele căreia acuză că se află Vladimir Putin şi FSB. Kremlinul dezminte că ar fi jucat vreun rol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.