Comisia Europeană (CE) a salutat luni rezultatul pozitiv al referendumului pe tema schimbării numelui Macedoniei şi a apreciat că acesta constituie o ”şansă istorică” pentru viitorul european al ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este o şansă istorică nu doar în reconcilierea în regiune, dar şi în vederea unei avansări în mod decisiv a ţării” pe calea aderării sale la UE, au declarat, într-un comunicat comun, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi comisarul însărcinat cu Extinderea Johannes Hahn.

”Acum le revine tuturor actorilor politici şi instituţionali (sarcina) să acţoneze în cadrul responsabilităţii lor constituţionale dincolo de liniile partizane”, se arată în comunicat.

Tabăra ”da” a obţinut o victorie zdrobitoare în acest referendum pe tema redunimirii fostei republici iugoslave ”Republica Macedonia de Nord” în baza unui acord cu Grecia, care-i blochează aderarea la UE şi NATO - marcat de un absenteism puternic, ceea ce face să planeze incertitudinea asupra ratificării în Parlament.

”Uniunea Europeană va continua să susţină deplin (...) ţara, instituţiile şi pe toţi cetăţenii săi”, conchide Comisia.

Bruxellesul a propus statelor membre UE, în aprilie, să deschidă negocieri de aderare cu Albania şi Macedonia, în pofida unor puternice reticenţe ale unor ţări ca Franţa. UE a lansat negocieri de aderare cu Serbia la începutul lui 2014 şi cu Muntenegrul în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.