Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni "inacceptabile" întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca şi a propus un "mecanism de transparenţă" privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania britanică a prevenit vineri că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei "scăderi de randament" la o fabrică europeană.         

"Acest nou calendar nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană", a estimat Kyriakides, într-o declaraţie video difuzată online. 

Comisarul i-a scris în weekend companiei AstraZeneca pentru a adresa întrebări "importante şi grave" despre această întârziere, care vine după cea a livrărilor vaccinului Pfizer/ BioNTech.                

"UE a prefinanţat dezvoltarea rapidă de vaccin şi de producţie şi vrea un retur" pentru această investiţie, a adăugat responsabilul. Bruxelles-ul vrea să ştie "exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde anume şi dacă ele au fost livrate şi cui".    

Comisia Europeană a rezervat până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie.

"Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până în prezent", a criticat Kyriakides, anunţând o nouă reuniune luni cu reprezentanţii celor 27 de state şi a Comisiei cu AstraZeneca. 

"UE vrea ca dozele comandate şi prefinanţate să fie livrate cât mai curând posibil" iar "contractul nostru să fie onorat în totalitate", a adăugat ea.                

Comisia a propus statelor membre punerea în aplicare a unui "mecanism de transparenţă a exporturilor în afara UE de vaccinuri care sunt produse aici". 

UE a "susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total", a precizat Kyriakides. 

"Pe viitor, toate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite" să avertizeze autorităţile europene "când vor să exporte vaccinuri către terţe state", a mai afirmat comisarul, precizând că "livrările cu caracter umanitar" nu sunt incluse. "UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile", a prevenit Kyriakides. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.