Liderii europeni par mai împărţiţi ca niciodată la momentul dezbaterii, joi, a soluţiilor în vederea scoaterii Uniunii Europene (UE) din recesiunea cauzată de pandemia noului coronavirus - ceea ce urmează să-i oblige la amânarea oricărei hotărâri importante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 27 nu reuşesc, pentru moment, să se înţeleagă asupra felului în care să relanseze motorul economic, iar un detaliu spune multe despre divergenţele lor - spre deosebire de situaţia obişnuită, ei urmează să nu adopte nicio declaraţie comună la finalul summitului lor prin videoconferinţă care începe la ora 13.00 GMT (16.00, ora României).

În scrisoarea prin care i-a invitat pe şefii de stat şi de guverne la summit, preşedintele Consiliului European Charles Michel, care prezidează summiturile, le ”sugerează să se pună de acord să lucreze la un fond de relansare cât mai rapid posibil”.

Misiunea de a lucra rapid la acest subiect urmează să fie încredinţată Conisiei Europene (CE) - ceea ce ar constitui ”principalul rezultat al Consiliului”, anticipează o sursă europeană.

Cu toate acestea, pandemia a lovit în plin economiile UE, a cărei populaţie este izolată în majoritatea ţărilor, şi ar urma să cauzeze o depreciere record a PIB-ului cu 7,1% anul acesta, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Iar criza care ameninţă cele 19 ţări din zona euro riscă să fie cea mai gravă din istoria monedei unice, lansată în 1999.

SOLIDARITATE

În acest context, vechile clivaje - la care am asistat după criza financiară din 2009 - au reapărut în mod public.

Pe de o parte, statele din sudul Europei - îndoliate de pandemie, ca Italia şi Spania -, reclamă o solidaritate financiară mai mare de la vecinii lor din nordul Europei.

Însă aceştia din urmă - mai ales Germania şi Olanda, mai puţin afectate de virus - au reţineri să plătească în locul unor state cărora le reproşează că nu au dat dovadă de dsciplină bugetară în anii de creştere economică.

”Ţările din Sud au impresia că anumite state, în prezent mai puternice din punct de vedere economic, vor folosi această criză pentru a fi şi mai puternice. Iar cei din Nord cred că vecinii lor din Sud vor profita de pandemie pentru a le ceda povara datoriei pe care au făcut-o în trecut”, rezumă un oficial european de rang înalt.

Palatul Elysée anticipează ”dezbateri imediat după încheierea Consiliului” şi nu se aşteaptă la un acord înainte de această vară.

”Este nevoie de o reuniune fizică a şefilor de stat şi de guverne, cel puţin una”, a rezumat o sursă franceză.

”Acesta este summitul tipic la care întâlniri bilaterale, întâlnirea unii lângă alţii în sală, posibilitatea de a-şi vorbi, de a se înţelege mai bine într-un tête-à-tête, toate acestea vor lipsi”, a apreciat fostul preşedinte al Consiliului italian de Miniştri şi preşedinte al Institutului Jacques Delors, Enrico Letta.

”CORONABONDURI”

Toţi consideră că planul de relansare este necesar să fie în valoare de câteva câteva sute de miliarde de euro - însă suma definitivă este încă departe de a fi stabilită.

În spinoasa problemă a finanţării fondurilor de relansare, au fost prezentate diverse opţiuni, însă niciuna nu se bucură, pentru moment, de unanimitate.

Roma, Madridul sau Parisul pledează în favoarea unei îndatorări comune - sub varii forme -, un lucru rezumat prin termenul ”coronabonduri”.

Interesul punerii în comun a datoriilor în ţările din sudul Europei constă în a beneficia de dobânzile mai mici ale ţărilor din Nord.

Problematică este, de asemenea, legătura dintre fondurile de relansare şi bugetul pe termen lung al UE, care urmează, în principiu, să fie adoptat până la sfârşitul anului, aferent perioadei 2021-2017.

Această opţiune le oferă ţărilor din Nord asigurări, întrucât le oferă un cadru legal, însă riscă să creeze alte probleme la fel de complicate - precum prioritatea cheltuielilor cu investiţiile după criză faţă de cele tradiţionale, precum Politica Agricolă Comună (PAC).

Ultimele negocieri la acest buget plurianual, în februarie, înaintea crizei sanitare şi economice, s-au soldat cu un eec răsunător.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.