Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anuţat joi că Uniunea Europeană (UE) lansează o procedură de infringement împotriva Guvernului britanic al lui Boris Johnson, din cauza proiectului său de lege controversat care modifică în parte Acordul Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această (joi) dimineaţa, Comisia a decis să trimită o scrisoare de avertisment Guvernului britanic. Este vorba despre prima etapă a unei proceduri de infringement”, a anunţat germana.

Europenii i-au dat ultimatum lui Boris Johnson - până la sfârşitul lui septembrie - să-şi retragă proiectul de lege controversat.

UE anunţă această lansare a procedurii în timp ce negociatori britanici şi europeni s-au reunit la Bruxelles, începând de marţi, în a noua rundă de negocieri, decisivă, cu privire la realaţia viitoare, care se încheie vineri.

Un summit european începe joi, în capitala belgiană, iar şefii de stat şi de guverne UE urmează să fie informaţi cu privire la stadiul negocierilor cu Londra.

Regatul Unit ”dispune de un termen de o lună de zile pentru a răspunde” scrisorii europene, precizează CE într-un comunicat.

”În urma examinării acestor observaţii (britanice) sau în absenţa observaţiilor, Comisia va putea, dacă consideră oportun, să decidă să emită un aviz motivat”, precizează Comisia.

Procedura poate ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Proiectul de lege respectiv - adoptat marţi de către deputaţii britanici şi care urmează să fie examinat de Camera Lorzilor în săptămânile viitoare - pune în discuţie anumite angajamente pe care Regatul Unit şi le-a asumat prin Acordul Retragerii, care a încadrat retragerea ţării din Uniune la 31 ianuarie.

El revine asupra dispoziţiilor cu privire la provincia britanică Irlanda de Nord prevăzute cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere cu Irlanda - o garanţie esenţială a menţinerii păcii pe insula irlandeză.

”Acest proiect de lege este, prin însăşi natura sa, o încălcare a obligaţiei bunei-credinţe, prevăzută în Acordul Retragerii. În plus, în cazul în care este adoptat în forma actuală, el se va afla în contradicţie totală cu Protoclul privind Irlanda şi Irlanda de Nord”, a subliniat von der Leyen în scurta sa alocuţiune.

Premierul britanic Boris Johnson consideră că scopul proiectului său de lege este să apere integritatea teritorială a Regatului Unit şi să asigure continuitatea schimburilor între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Regatul Unit a ieşit în mod oficial din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, însă continuă să aplice reglementările europene până la 31 decembrie, în cadrul unei perioade de tranziţie în care Londra şi Bruxellesul speră să ajungă la un acord comercial care să le reglememnteze viitoarea relaţie după Brexit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.