Uniunea Europeană şi-a dat acordul final joi privind ridicarea vizelor pentru sejururile mai scurte de trei luni ale ucrainenilor pe teritoriul său, o măsură foarte aşteptată la Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura va intra în vigoare în curând, după ce decizia va fi semnată oficial de Consiliul European, ce reprezintă cele 28 de state membre UE, şi de Parlamentul European.

Toţi ucrainenii care au paşaport biometric vor putea merge într-un stat membru al Uniunii timp de maxim 90 de zile la fiecare jumătate de an, pentru afaceri, turism sau pentru a-şi vizita rudele sau prietenii. Nu vor avea, însă, drept de muncă.

Scutirea de vize se va aplica în toate ţările UE, cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Suedia.

REINTRODUCEREA RAPIDĂ A VIZELOR ÎN CAZUL UNEI PRESIUNI MIGRATORII MARI

Parlamentul European a votat în favoarea măsurii la începutul lunii aprilie, pas ce a fost salutat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

UE a cerut, însă, şi o serie de garanţii pentru menţinerea regimului de călătorie fără vize. Astfel, o caluză permite reintroducerea lor rapidă în situaţii excepţionale, în cazul unei presiuni migratorii sporite sau dacă se va observa o creştere importantă a numărului de cetăţeni care depăşesc perioada maximă de şedere.

La sfârşitul lunii martie, a intrat în vigoare o scutire similară de vize pentru Georgia. Kosovo şi Turcia speră să obţină facilităţi similare pentru cetăţenii lor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.