Comisia Europeană (CE) regretă faptul că Iranul a reluat îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%, la o instalaţie subterană, încălcând astfel Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, însă Bruxellesul consideră că pactul merită să fie salvat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem foarte îngrijoraţi de măsurile adoptate de Iran. Această acţiune este o încălcare a angajamentelor nucleare ale Iranului şi va avea implicaţii grave”, a avertizat, într-o conferinţă de presă obişnuită, un purtător de cuvânt al Comisiei.

”Este regretabil, dar este de asemenea foarte important ca noi să menţinem acordul”, a declarat el.

Aceasta este cea mai importantă dezangajare a Teheranului din Acordul de la Viena dintr-o serie, începând din 2019.

Pe de altă parte, Statele Unite au denunţat luni această acţiune şi au denunţat un ”şantaj nuclear”.

”Îmbogăţirea uraniului la (un nivel de) 20% de către Iran (la instalaţia sa de la) Fordo este o încercare clară de a-şi accentua campania de şantaj nuclear, o tentativă care va continua să eşueze”, a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

În mai 2019, la un an de la retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord, Iranul a început să se retragă din principalele angajamente pe care şi le-a asumat la Viena în 2015.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a confirmat luni faptul că Iranul a lansat procesul producerii uraniului îmbogăţit la nivelul de 20% în instalaţia subterană de la Fordo, o nouă încălcare a acordului.

Iranul, acuzat de Statele Unite şi Israel, inamicii săi juraţi, de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică, a respins mereu această acuzaţie.

Unii experţi consideră reacţia americană drept o încercare a Guvernului în exerciţiu al lui Donald Trump de a exercita presiuni asupra viitoarei administraţii a lui Joe Biden în dosarul nuclear iranian. Democratul a anunţat că vrea să salveze pactul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.