Uniunea Europeană (UE) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la economie din cauza tensiunilor la Marea Roşie, mai ales faţă de un eventual impact al acestora asupra preţurilor energiei, declară luni comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, în contextul în care rebeli huthi, susţinuţi de Iran, atacă nave cu legături Israelul, în semn de susţinere a palestinienilor din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştim că începem acest an cu o creştere moderată, câteva veşti bune pe piaţa muncii, dar şi îngrijorări tot mai mari cu privire la riscuri legate de tensiuni geopolitice”, a avertizat Paolo Gentiloni înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai UE care are loc luni şi marţi la Bruxelels.

”Ceea ce se întâmplă la Marea Roşie pare, pentru moment, să nu aibă consecinţe asupra preţurilor energiei şi asupra inflaţiei. Însă noi credem că trebuie să supraveghem asta foarte îndeaproape pentru că aceste consecinţe s-ar putea materializa în săptămânile viitoare”, a avertizat el, înainte ca Cei 27 să discute despre perspectivele economice în 2024.

GERMANIA, ÎN RECESIUNE

Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei s-a contractat cu 0,3% în 2023, după ce a crescut cu 1,8% în 2022, a anunţat luni Oficiul german de Statistică Destatis.

Unii experţi estimează că prima economie europeană urmează să rămână în recesiune în 2024, din cauza dobânzilor mari, scăderii cererii mondiale şi costului energiei.

Tensiuni s-au accentuat în ultimele zile la Marea Roşie, unde rebeli huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, atacă nave cu legături cu Israelul, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, după 100 de zile de război.

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri şi sâmbătă represalii împotriva unor instalaţii huthi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.