Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite este necesar să coopereze în vederea ”consolidării încrederii” în parteneriatul lor, după criza franco-americană, a îndemnat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell înaintea unei întâlniri cu omologul său american Antony Blinken, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem consolida încrederea între noi”, a declarat el miercuri, la începutul unei întâlniri cu secretarul de Stat american, evocând ”o săptămână foarte agitată” pe culoarele ONU, a cărei Adunare Generală a început marţi.

Borrell a discutat cu şeful diplomaţiei americane după o conversaţie telefomică a preşedinteluiamerican Joe Biden cu omologul său francez Emmanuel Macron.

”Sunt sigur că vom coopera”, a declarat el.

Antony Blinken a subliniat că cei doi parteneri acţionează deja puternic împreună ”în întreaga lume, inclusiv în privinţa Afganistanului, regiunii indo-pacifice şi Europei”.

Joe Biden şi Emmanuel Macron au publicat un comunicat, la şase zile de la izbucnirea crizei submarinelor australiene, în care au anunţat ”angajamente” în vederea unei restabiliri a încrederii, greu pusă a încercare, între Paris şi Washington.

Şeful statului american a recunoscut faptul că nişte ”consultări deschise între aliaţi” NATO ar fi permis ”evitarea” acestor tensiuni.

Criza a izbucnit la 15 septembrie, când Statele Unite au anunţat un parteneriat strategic, AUKUS, în regiunea indo-pacifică, între Australia, Regatul Unit şi Statele Unite, care a exclus Franţa şi statele membre UE şi a torpilat un mega-contract cu privire la 12 submarine franceze cu propulsie clasică încheiat cu Canberra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.