Uniunea Europeană l-a declarat pe ambasadorul din Nicaragua la Bruxelles ”persona non grata”, o măsură de retorsiune în urma expulzării ambasadoarei UE la Managua, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul European (instanţa care reprezentă cele 27 de state membre UE) a convenit azi (luni) ca şeful misiunii Republicii Nicaragua la Uniunea Europeană să fie declarat persona non grata”, a anunţat luni într-un comunicat Josep Borrell.

Ambasadoarea Uniunii Europene, Bettina Muscheidt, a părăsit sâmbătă Nicaragua, la doar trei zile după ce a fost declarată "persona non grata" de către guvernul preşedintelui Daniel Ortega, într-o săptămână de tensiuni cu comunitatea internaţională.

Ministrul de externe nicaraguan Denis Moncada i-a comunicat verbal lui Muscheidt că trebuie să părăsească ţara după ce delegaţia UE a cerut, în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, eliberarea "prizonierilor politici".

Guvernul lui Ortega a anunţat, de asemenea, că suspendă relaţiile diplomatice cu Olanda.

"Olanda regretă decizia disproporţionată a Nicaraguei de a întrerupe relaţiile diplomatice. Luăm o poziţie fermă în ceea ce priveşte înrăutăţirea structurilor democratice şi încălcarea drepturilor omului în Nicaragua", a declarat sâmbătă, prin intermediul Twitter, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra.

"Alte ţări au observat, de asemenea, dificultăţi în menţinerea unui dialog deschis cu Nicaragua. Vom discuta următorii paşi cu UE", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.