Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au eşuat să ajungă la un acord asupra unui al nouălea pachet de sancţiuni vizând Rusia, în urma unei reuniuni, miercuri seara, anunţă diplomaţi joi, înaintea summitului şefilor de stat şi de guverne, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele membre UE şi-au apropiat poziţiile miercuri seara, însă Polonia şi alte ţări au în continuare obiecţii, declară Reuters o sursă diplomatică.

Un nou proiect al acestor sancţiuni urmează să fie pus în circulaţie joi seara, potrivit acestei surse.

Aceste noi sancţiuni au fost blocate din cauza unui dezacord cu privire la o facilitare a tranzitului prin porturile europene a exporturilor ruse de îngrăşăminte, în cazul în care companiile care produc îngrâşăminte sunt deţiunte de către oligarhi ruşi vizaţi de sancţiuni.

Unele state membre consideră că sancţiunile impuse de către UE constituie o ameninţarea la adresa ţărilor sărace, iar altele consideră că o relaxare a sancţiunilor le-ar permite oligarhilor care deţin afaceri în domeniul îngrăşămintelor să ocolească sancţiunile europene care le-au fost impuse.

Polonia şi ţările baltice acuză celelalte state membre UE de faptul că îşi fac iluzii dacă cred că o relaxare a sancţiunilor impuse îngrăşămintelor ruseşti nu va fi folosită va o breşă de către oligarhii ruşi.

Unele state membre vor ca Programul Alimentar Mondial (PAM) să se implice în autorizarea exportului de îngrăţăminte către ţările care au nevoie de acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.