Statele membre UE au ajuns la un acord cu privire la circulaţia călătorilor străini în Uniunea Europeană, deschizând astfel uşa persoanelor vaccinate împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate în Uniune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii statelor membre UE s-au pus de acord, miercuri, să permită intrarea în Uniunea Europeană a călătorilor din ţări terţe care au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate la nivel european.

Odată cu apropierea sezonului turisitic estival, ambasadorii Celor 27 au aprobat această recomandare a Comisiei Europene (CE) - care nu are însă un carcater constrângător pentru statele membre.

Însă UE încearcă să coordoneze măsuri la frontierele externe, având în vedere consecinţele acestora asupra liberei circulaţii în cadrul Uniunii.

UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 călătoriilor considerate neesenţiale şi a întocmit, începând din iunie, o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor ai căror cetăţeni vaccinaţi sau nevaccinaţi  pot intre pe teritoriul european.

Reprezentanţii statelor membre UE au acceptat totodată miercuri să relaxeze criteriul ratei incidenţei SARS-CoV-2 pe care-l iau în calcul la elaborarea acestei liste.

Nivelul ratei incidenţei creţte, astfel, de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Lista - pe care se află în prezent şapte ţări, şi anume Australia, Israelul, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda, iar China se află în aşteptarea reciprocităţii - urmează să crească în mod semnificativ.

În paralel, statele membre UE au convenit să implementeze un mecanism de urgenţă coordomnat în vederea suspendării rapide a sosirilor dintr-o ţară terţă în cazul unei deteriorări a situaţiei sanitare din cayza apariţiei variantelor SARS-CoV-2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.