Bruxellesul condamnă puternic o decizie a Londrei de a prelungi ”perioada de graţie” a controalelor alimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pe care o consideră ”o încălcare” a acordului Brexitului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic îşi exprimă miercuri, într-un comunicat pe un ton dur, ”îngrijorarea puternică” cu privire la această ”decizie unilaterală” a Guvernului lui Boris Johnson, care intră în ”contradicţie flagrantă cu abordarea constructivă care a prevalat până în prezent”.

Această decizie britanică constituie ”o încălcare” a dispoziţiilor Protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul acordului Brexitului între Uniunea Europeană şi Regatul Unit şi a ”obligaţiei bunăcredinţei” prevăzute de acest acord.

Bruxellesul avertizează că această decizie ”subminează” atât activitatea Comitetului Comun însărcinat să supravegheze punerea în aplicare a tratatului divorţului între UE şi acest fost stat membru - care a părăsit definitiv blocul european la 1 ianuarie 2021 -, cât şi ”încrederea reciprocă” necesară unor soluţii de cooperare.

UE îşi exprimă totodată regretul faţă de o decizie unilaterală luată fără ca Maros Sefcovic, copreşedintele european al Comitetului Comun, să fie informat.

MĂSURĂ ”TEMPORARĂ”

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie a controversatelor controale ale produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzută pentru a le permite întreprinderilor să se adapteze la noile dispoziţii post-Brexit.

Este vorba despre o măsură ”temporară”, menită să evite perturbări majore ”în cadrul unei puneri în aplicare pragmatice şi proporţionale a Protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declaraţie scrisă, în Parlament, ministrul însărcinat cu Irlanda de Nord Brandon Lewis.

Discuţiile cu privire la acest subiect cu UE continuă, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.