Uniunea Europeană a cerut marţi Beijingului să autorizeze accesul în regiunea Xinjiang unor observatori independenţi, după ce China a fost acuzată de sterilizarea cu forţa a membrilor minorităţii uigure, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uigurii ar fi sterilizaţi cu forţa, acuză într-un studiu publicat luni de către un cercetător german, Adrian Zenz, care a scris mai multe rapoarte despre politica chineză în această regiune cu populaţie majoritar musulmană.

”Dacă se adeveresc, practici atât de îngrozitoare ar constitui grave încălcări ale drepturilor omului”, a declar într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell, Virginie Battu-Henriksson.

”Ele trebuie să înceteze imediat, iar cei vinovaţi să dea socoteală”, a îndemnat ea.

”STERILIZĂRI ÎN MASĂ”

”Ne reiterăm cererea ca China să permită un acces şi un mediu propice vizitelor unor observatori independenţi, în vederea unei evaluări independente, obiective, imparţiale şi transparente a acestor probleme care sunt o sursă de îngrijorare majoră”, a anunţat ea.

”Sterilizări în masă constituie un genocid, potrivit unei serii de texte”, a avertizat ea.

”Însă, pentru moment, este vorba despre un raport, iar acest lucru rămâne de confirmat”, a conchis ea.

Uigurii, în principal musulmani şi care vorbesc, majritatea, o limbă înrudită cu turca, constituie unul dintre cele 56 de grupuri etnice din China.

Ei reprezintă un pic mai puţin de jumătate dintre cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un vast teritoriu semideşertic în nord-vestul Chinei, afectat mult timp de atentate sângeroase, atribuite de Beijing unor separatişti şi islamişti.

China este acuzată de faptul că a internat în regiune cel puţin un milion de musulmani, în lagăre de reeducare politică.

Beijingul dezminte această cifră şi vorbeşte despre centre de formare profesională, menite să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze de extremism şi terorism.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.