Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru intrarea în Uniune, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această propunere, în conformitate cu ceea ce recomandă Comisia Europeană, va fi exprimată la summitul liderilor europeni, joi şi vineri, de la Bruxelles, atunci când vor trebui să ia o decizie în unanimitate.

"A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin puternic umanitar, militar, economic şi financiar", a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit, comunicată luni seară.

"Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Ne dorim ca ei să locuiască cu noi, pentru visul european", a spus Ursula von der Leyen la Bruxelles, îmbrăcată în albastru şi galben, culorile Ucrainei.

În aceeaşi zi, Comisia a exprimat o recomandare identică pentru Republica Moldova, dar a sugerat că Georgia, o altă fostă republică sovietică, beneficiază doar de o simplă "perspectivă" de aderare, pentru că nu îndeplineşte încă criteriile pentru statutul de candidat. 

Acest statut "ar trebui acordat odată ce o serie de priorităţi au fost abordate”, a spus executivul UE despre Georgia.

Aceste opinii diferite vor fi discutate la summit.

În cazul ucrainean, nu s-a dat niciodată un aviz într-un timp atât de scurt cu privire la o cerere de candidatură. Aceasta este o urgenţă din cauza războiului purtat de Rusia de mai bine de trei luni şi care se înscrie în sprijinul acordat de europeni Ucrainei împotriva Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.