Uniunea Europeană a comunicat luni că planurile Turciei privind activităţi de forări exploratorii pe coasta Ciprului sunt îngrijorătoare şi reprezintă o escaladare inacceptabilă a tensiunilor în jurul insulei din Marea Mediterană, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Intenţia declarată a Turciei de a coordona noi forări exploratorii la nord-est de Cipru reprezintă o îngrijorare majoră”, a informat biroul pentru politică externă al UE într-un comunicat.
 
„Această a doua operaţiune de forări exploratorii, la două luni după începerea activităţilor de foraj la vest de Cipru, reprezintă o escaladare inacceptabilă care încalcă suveranitatea Ciprului”, se precizează în comunicat.
 
Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit interese.
 
Cipru a semnat contracte de explorare cu giganţi în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (Statele Unite).
 
Însă Cipru, un stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar în două trimi din sudul insulei.
Partea de nord a insulei este ocupată de Turcia din 1974.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.