Ucrainenii votează, duminică, în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Birourile de vot s-au deschis la ora 05.00 GMT (08.00 - ora României) şi se vor închide la ora 17.00 GMT (20.00 - ora României).

Zelenski, un fost comediant fără experienţă politică, speră că partidul „Slujitorul Poporului” poate să obţină controlul asupra parlamentului făcând apel la furia publicului în ceea ce priveşte corupţia şi nivelul de trai scăzut într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

În prezent, preşedintele de 41 de ani împarte puterea cu cabinetul şi parlamentarii care sunt în mare parte fideli predecesorului.

Partidul Slujitorul Poporului este denumit după serialul de comedie în care a jucat Zelenski, el portretizând pe micile ecrane un profesor de istorie care devine, accidental, preşedinte după ce un videoclip cu el vorbind despre corupţie devine viral.

Într-una dintre primele sale decizii după începerea mandatului, Zelenski a anunţat că se va muta din clădirea administraţiei prezidenţiale ca o rupere simbolică de modalitatea veche de a face politică, exact cum a făcut preşedintele fictiv din serial.

Zelenski a ajuns la putere profitând de atmosfera anti-sistem din Ucraina, parcursul lui fiind similar cu cel al lui Donald Trump în SUA şi cu ascensiunea Mişcării 5 Stele în Italia.

Această atmosferă anti-sistem pare să persiste în Ucraina. Un sondaj din iulie al Institutului Republican Internaţional arată că aproape de două ori mai mulţi ucraineni doresc un partid politic care aduce schimbarea faţă de un partid care asigură stabilitatea.

De asemenea, două treimi dintre votanţi doresc un partid care reprezintă o nouă generaţie de politicieni faţă de 24% care pun preţ pe lideri experimentaţi.

Cea mai mare îngrijorare a votanţilor este corupţia urmată de conflictul din Donbass şi relaţiile cu Rusia.

Un sondaj din iulie arată că Slujitorul Poporului va obţine 37,8% din voturi, cu mult în faţa celor mai apropiaţi rivali, însă nu destul pentru a obţine o majoritate.

Pe locul doi se situează gruparea apropiată de Rusia, Platforma Opoziţiei cu 11% iar pe trei se află Solidaritatea Europeană, partidul condus de predecesorul lui Zelenski, Petro Poroshenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.