Ucrainenii pot declara, începând de marţi, pagube cauzate de agresiunea rusă caselor, monumentelor sau infrastructurii în Ucraina, într-un Registru al pagubelor înfiinţat în Olanda, în urmă cu 11 luni, sub autoritatea Consiliului Europei (CoE), care poate primi primele reclamaţii, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este una dintre primele etape ale reparaţiilor.

Ucrainenii sunt îndemnaţi să declare pagubele cauzate proprităţilor lor.

În viitor, ei urmează să poată declara pierderi ale rudelor, răniri, violenţe sexuale, tortură, deportări forţate şi toate pagubele cauzate de agresiunea rusă.

Statul şi întrepirnderile ucrainene pot, de asemenea, să înregistreze pierderi suferite de la începutul invaziei armatei ruse, la 24 februarie 2022.

Însă un mecansim internaţional de reparaţii este necesar să fie stabilit, pentru ca fonduri să le fie alocate victimelor.

Ucraina speră ca aceste fonduri să fie alimentate cu active confiscate de la începutul războiului, în baza unor sancţiuni impuse statului rus şi unor oligarhi.

TRIBUNAL SPECIAL

Bunurile ruseşti confiscate urmează  să rămână imobilizate până când Rusia îşi opreşte agresiunea în Ucraina şi plăteşte pagibele cauzate, au anunţat participanţi la această conferinţă, "Restoring Justice for Ukraine", la care au fost reprezentate 57 de ţări, la Haga.

Însă dobânzi în valoare de miliarde generate anual de active imobilizate pot să fie alocate reparaţiilor.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a subliniat la finalul acestei conferinţe, marţi seara, că Ucraina cere în continuare să se înfiinţeze un Tribunal Special care să-i judece pe autorii agresiunii ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.