Un tribunal din Kiev a hotărât ca parlamentarul Nadia Savcenko să fie reţinută pentru încă 59 de zile fără posibilitatea de eliberare pe cauţiune, la o zi după ce i-a fost retrasă imunitatea parlamentară şi a fost arestată, scrie Kiev Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Savcenko este acuzată că a complotat cu Volodymyr Ruban, un fost organizator de schimburi între prizonieri cu separatiştii pro-Rusia din Donbas şi cu liderii separatişti pentru a da jos guvernul ucrainean.

Grupul ar fi plănuit să îl asasineze pe preşedintele Petro Poroshenko şi alţi oficiali de rang înalt, precum şi să bombardeze Parlamentul.

Pe durata unei audieri care s-a întins pe toată ziua de 23 martie, Savcenko a criticat dur autorităţile ucrainiene precum şi procurorul.

„Îmi pare rău că oameni ca voi sunt la putere. Mai târziu o să fiţi daţi jos şi totul va fi schimbat şi apoi voi o să fiţi cei care mor pe câmpul de luptă la fel cum dispar acum soldaţii noştri”, a declarat ea, conform agenţiei Unian.

„A fost o vreme când batalioanele voluntare, la fel ca un stâlp, stăteau ferme în faţa acestor autorităţi putrede”, a adăugat Savcenko.

Ea a declarat, de asemenea, că va intra în greva foamei.

„Voi face la fel cum am făcut şi în Rusia, atunci când duşmanii m-au torturat”, a precizat ea.

După audiere, în timp ce era escortată în afara sălii de judecată, ea le-a strigat suporterilor: „Până când ne vom revedea afară”.

Dacă va fi găsită vinovată, ar putea face închisoare pe viaţă.

În iunie 2014, Savcenko a fost capturată de separatiştii din zona Luhansk Oblast a Ucrainei şi a fost transportată în Rusia unde a fost acuzată că a omorât doi jurnalişti ruşi. În mai 2016, ea a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.