Ministrul ucrainean pentru digitalizare, Mihailo Fedorov, a prezentat miercuri o aşa-numită "mantie invizibilă", despre care afirmă că poate ascunde soldaţii pentru a nu fi depistaţi de camerele cu termoviziune şi de drone, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mantiile blochează radiaţiile termice, ceea ce se presupune că îl face pe soldat invizibil pentru inamic.

Pelerina a fost creată de Brave1, un proiect de tehnologie în materie de apărare sponsorizat de guvernul ucrainean.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Camuflajul a fost dezvoltat încă din 2015, când a fost conceput pentru a fi folosit de lunetişti şi de soldaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru operaţiuni speciale în regiunea Donbas din estul ţării, a declarat pentru CNN Maksim Boriak, unul dintre dezvoltatorii pelerinei. Proiectul a redemarat cu adevărat atunci când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Mantia se foloseşte de materiale folosite în general de pompieri, care împiedică aerul cald să iasă şi să fie depistat de camerele cu termoviziune, în timp ce un sistem de ventilaţie încorporat răceşte aerul cald blocat în interiorul mantiei. Boriak spune că este un "sistem simplu" care cântăreşte până la 2,5 kilograme. Mantiile sunt rezistente la ploaie şi neinflamabile.

Mantiile au fost deja folosite de Brigada 35 de puşcaşi marini în timpul contraofensivei ucrainene, a declarat Boriak.

Pelerinele au fost făcute publice pentru prima dată într-o înregistrare video demonstrativă împărtăşită miercuri de ministrul Mihailo Fedorov. El a spus că videoclipul "arată un eşantion finisat, care a fost testat cu succes pe teren".

CNN precizează că nu poate confirma eficacitatea camuflajului sau măsura în care acesta a fost folosit în teren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.