Ucraina a declarat luni că a distrus un avion rusesc de spionaj Beriev A-50 şi un post de comandă aeropurtat Iliuşin Il-22, în zona Mării Azov, dând o lovitură serioasă operaţiunilor militare ruseşti în sudul ocupat al Ucrainei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Forţele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic de detectare radar cu rază lungă de acţiune A-50 şi un centru de control aerian inamic IL-22", a scris şeful armatei, Valeri Zalujni, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea perfect planificată şi executată în regiunea Mării Azov!", a adăugat comandantul armatei ucrainene.

Anunţul Kievului nu a precizat cum au fost distruse avioanele.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice informaţiile în mod independent, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare scrisă de comentarii.

Ministerul ucrainean al Apărării a evaluat valoarea avionului A-50 la 330 de milioane de dolari.

Acest avion A-50, care a intrat în serviciu pentru prima dată aproape de sfârşitul erei sovietice, este o aeronavă mare de avertizare timpurie şi control aeropurtat, care poate scana o zonă de câteva sute de kilometri pentru a detecta aeronave, nave şi rachete inamice.

Unii bloggeri militari ruşi au declarat că doborârea avionului ar fi o pierdere uriaşă pentru forţele aeriene ruseşti, deoarece există un număr limitat de astfel de avioane în serviciu.

"Va fi o altă zi întunecată pentru forţele aerospaţiale şi apărarea aeriană rusească", a scris Rybar, un blogger cu aproape 1,2 milioane de urmăritori care susţine şi oferă comentarii curente despre războiul Rusiei în Ucraina. "Nu sunt multe A-50. Iar specialiştii care le operează sunt în general rari. Dacă o aeronavă de acest tip este lovită, echipajul nu va putea să scape", a explicat el.

Nu este clar câte A-50 are Rusia în serviciu. Grupul de reflecţie IISS, cu sediul la Londra, a afirmat într-un raport din 2021 că Rusia avea nouă avioane A-50 în funcţiune, inclusiv patru avioane A-50U modernizate.

Ministerul rus al Apărării a declarat la începutul anului trecut că A-50U modernizate au efectuat misiuni în timpul războiului din Ucraina.

Avionul, care în nomenclatorul NATO se numeşte Mainstay, poate detecta mai mult de 300 de ţinte simultan, a spus acesta. Poate detecta şi urmări lansarea unei rachete la o distanţă de 800 de kilometri şi ţinte terestre şi maritime la 300 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.