Ministerul ucrainean al Apărării nu exclude posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca Minskul, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice alături de Moscova în războiul din Ucraina, relatează agenţia ucraineană UNIAN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării din Ucraina şi-a declarat disponibilitatea de a participa la investigarea incidentului din Belarus, care s-a petrecut în timp ce teritoriul Ucrainei era vizat de un atac masiv cu rachete ruseşti.

Partea ucraineană este conştientă de eforturile disperate şi persistente ale Kremlinului de a implica Belarusul în războiul său agresiv împotriva Ucrainei. "În acest sens, partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată din partea statului terorist Rusia, care a stabilit o astfel de traiectorie pentru rachetele sale de croazieră, încât să provoace interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarusului", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Kiev.

"Partea ucraineană, care îşi rezervă dreptul necondiţionat la apărare şi la protecţia propriului cer, este, în acelaşi timp, gata să efectueze o anchetă internă obiectivă cu privire la incidentul care a avut loc la 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarusului, ca urmare a respingerii unui atac masiv cu rachete din partea Federaţiei Ruse. Ucraina este gata să invite la o astfel de investigaţie experţi cu autoritate din rândul statelor care nu au nicio legătură cu susţinerea statului terorist rus", se arată în comentariul ministerului ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe din Belarus l-a convocat joi pe ambasadorul Ucrainei, Ihor Kîzîm, căruia i-a transmis un protest ferm în legătură cu presupusa "lansare a unei rachete ghidate antiaeriene S-300 de pe teritoriul Ucrainei în direcţia teritoriului Belarusului".

Apărarea antiaeriană ucraineană a anunţat că a distrus 54 de rachete din cele peste 69 lansate de ruşi joi. Un oficial din Harkov a susţinut că regiunea a fost atacată cu rachete din clasa S-300 trase de ruşi de pe teritoriul Belarusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.