Forţele ruseşti nu au făcut niciun progres de-a lungul liniilor de front, dar au o apărare fortificată în zonele puternic minate pe care le controlează, îngreunând deplasarea trupelor ucrainene spre est şi sud, au declarat miercuri oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţiile din surse ruseşti despre luptele de pe linia frontului spun că 12 atacuri ucrainene au fost respinse în regiunea Doneţk - un punct central al ofensivei ruseşti de luni de zile.

O mare parte din activitatea militară rusă s-a concentrat pe atacuri aeriene care au avariat infrastructura de cereale din portul ucrainean Izmail, situat pe Dunăre. Ministerul rus al Apărării a declarat, de asemenea, că forţele sale au distrus o dronă navală ucraineană care a încercat să atace o navă de război rusă care escorta o navă civilă în Marea Neagră.

Forţele ucrainene au lansat în iunie o campanie de recucerire a zonelor ocupate şi au făcut presiuni spre sud, spre Marea Azov, pentru a rupe puntea terestră dintre estul Ucrainei ocupate şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

De asemenea, Kievul afirmă că a recucerit zonele din apropierea Bahmut, un oraş din estul Ucrainei cucerit de forţele ruseşti în luna mai după luni de lupte.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ruse au "încercat destul de insistent să oprească înaintarea (trupelor ucrainene) în sectorul Bahmut, dar fără succes". Forţele ruseşti, a scris ea pe aplicaţia de mesagerie Telegram, s-au întărit cu rezerve şi echipamentele în trei zone, mai la nord, unde au fost de asemenea raportate lupte grele în ultimele săptămâni.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că forţele ruseşti au avut suficient timp în lunile de ocupaţie pentru a-şi pregăti apărarea şi a amplasa mine pe suprafeţe extinse. "Inamicul s-a pregătit foarte temeinic pentru aceste evenimente", a declarat el la televiziunea naţională. "Numărul de mine de pe teritoriul pe care trupele noastre l-au recucerit este de-a dreptul nebunesc. În medie, există trei, patru, cinci mine pe metru pătrat", a afirmat Danilov. El a reluat declaraţiile preşedintelui Volodimir Zeleski potrivit căruia progresele, deşi mai lente decât se spera, nu pot fi grăbite, deoarece sunt în joc vieţi omeneşti.

"Nimeni nu poate stabili termene limită pentru noi, cu excepţia noastră... nu există un calendar fix", a spus Danilov. "Nu am folosit niciodată termenul de contraofensivă. Există operaţiuni militare şi acestea sunt complexe, dificile şi depind de mulţi factori", a atras atenţia oficialul ucrainean.

Ministerul rus al Apărării, în relatarea sa zilnică despre situaţia de pe front, a declarat că forţele ucrainene au făcut încercări nereuşite de a avansa în mai multe sectoare atât în sudul, cât şi în nordul regiunii Doneţk.

De asemenea, potrivit ministerului de la Moscova, forţele ruse au lansat lovituri asupra oraşelor din jurul Bahmut, inclusiv Kurdiumovka, la periferia sudică a oraşului, şi Ceasiv Iar, primul oraş important din vest.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.