Autorităţile ucrainene au respins marţi afirmaţiile cotidianului american The New York Times, potrivit cărora un atac care a provocat moartea a 17 persoane, la începutul lunii septembrie, în Kostiantinivka, oraş din estul ţării, ar fi fost un "accident tragic" cauzat de devierea unei rachete ucrainene, şi nu rezultatul unui bombardament rusesc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Potrivit anchetei, inamicul (rus) a lovit un centru civil cu ajutorul unui sistem S-300", a declarat Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) într-un comunicat de presă, referindu-se la sistemul sol-aer utilizat frecvent de Rusia în atacurile sale asupra Ucrainei.

Ipoteza unei rachete ruseşti este confirmată "de fragmente de rachetă" găsite la locul tragediei, a precizat marţi SBU. Ancheta "continuă" şi noi "rapoarte de expertiză sunt prevăzute pentru a stabili toate circumstanţele acestei crime de război", a adăugat acesta.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Într-o investigaţie publicată luni, ziarul american scrisese că atacul care a lovit o piaţă din Kostiantinivka la 6 septembrie a fost efectuat cu o rachetă ucraineană care a deviat de la traiectoria sa. Publicaţia cita "mărturii ale martorilor oculari, analiza unor înregistrări video" de la camerele de supraveghere şi analiza unor fragmente de proiectil. Potrivit New York Times, racheta a fost trasă de armata ucraineană cu ajutorul unui sistem antiaerian mobil BUK în direcţia teritoriului controlat de Rusia. Atât armata ucraineană, cât şi cea rusă folosesc sisteme BUK şi S-300 de concepţie sovietică.

Nu se cunoaşte motivul pentru care racheta a aterizat în Kostiantinivka, dar "este posibil ca aceasta să fi funcţionat defectuos şi să se fi prăbuşit înainte de a atinge ţinta prevăzută", a precizat cotidianul.

Un consilier al Preşedinţiei ucrainene, Mikhaïlo Podoliak, a dat asigurări marţi, pe X (fostul Twitter), că "adevărul va fi stabilit în mod legal" în acest caz.

"Între timp, nu trebuie să uităm că Rusia a fost cea care a lansat invazia în Ucraina", în februarie 2022, şi că ea "efectuează în mod regulat atacuri masive cu rachete, bombe şi drone împotriva infrastructurilor civile", a susţinut el.

Armata rusă ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, în sudul şi estul ţării. Marţi, noi bombardamente ruseşti s-au soldat cu cel puţin nouă morţi în rândul civililor din mai multe regiuni ucrainene, potrivit autorităţilor locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.