Parchetul ucrainean a anunţat vineri că reexaminează dosarele legate de grupul în domeniul gazelor naturale Burisma, cu care a avut legături o vreme fiul lui Joe Biden, în timp ce Donald Trump este suspectat că a exercitat presiuni asupra Kievului în vederea eliminării rivalului său democrat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Facem un audit al dosarelor (...) în care pot fi implicaţi (fostul conducător al gigantului Burisma) Mikola Zloşevski, (omul de afaceri ucrainean) Serghii Kurcenko şi alţii”, a declarat pentru presă procurorul Ruslan Riaboşapka, subliniind că aceste dosare nu par să-l vizeze pe fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden Hunter Biden.

Aceste dosare - examinate deja de justiţie, dar clasate la acea vreme - sunt în număr de ”aproximativ 15”, dar nu par să-l vizeze pe Hunter Biden, care a intrat în 2014 în Consiliul de Administraţie al Burisma.

”Din câte vedem noi, este vorba mai mult despre Zloşevski şi Kurcenko decât de Burisma şi Biden”, a apreciat el.

”Eu nu pot să spun că vedem sau înţelegem toate dosarele. Munca continuă şi vom prezenta rezultatele mai târziu”, a adăugat procurorul.

Scopul reexaminării este să stabilească dacă aceste dosare au fost clasate în mod legal, a declarat procurorul, dând asigurări că această decizie nu a fost luată în urma unor presiuni politice.

”Niciun politician străin sau ucrainean nu m-a sunat şi nu a încercat să-mi influenţeze deciziile”, a insistat Ruslan Riaboşapka.

Preşedintele american Donald Trump este acuzat căa exercitat presiuni, într-o convorbire la telefon, asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cu scopul ca acesta să lanseze o anchetă care să-l vizeze pe fiul potenţialului său adversar în alegerile prezidenţiale americane din 2020, Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Democraţii americani au lansat, în urma acestor acuzaţii, o anchetă în vederea destituirii preşedintelui american.

Un avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 în 2019 din Consiliul de supraveghere al producătorului ucrainean de gaze naturale Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul prorus Mikola Zloşevski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.