Ucraina a primit armament cu submuniţie de la Statele Unite, după ce preşedintele american Joe Biden anunţa săptămâna trecută că a luat ”decizia dificilă” de a aproba livrarea acestui tip ce armament controversat, declară un general ucrainean, Oleksandr Tarnavskii postului CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai l-am primit. Nu l-am folosit încă, dar poate schimba în mod radical” situaţia pe câmăul de luptă, anunţă generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul Operaţiunii Tavria, într-un interviu acordat lui Alex Marquardt de la CNN.

”Inamicul înţelege că, prin primirea acestei muniţii, noi vom avea un avantaj. Inamicul va abandona partea de teren unde este posibil să folosim acest” armament, declară el.

Sosirea în Ucraina a armamentului american cu submuniţie nu a fost anunţată în mod oficial.

Conducerea de rang înalt urmează să decidă ”zonele din teritoriu în care poate fi folosit” armamentul cu submuniţie, anunţă Tarnavskii.

”Aceasta este o armă foarte puternică”, subliniază el.

Tarnavskii subliniază că folosirea armamentului cu submuniţie este interzisă în zone dens populate - în pofida faptului că sunt ocupate de armata rusă.

Statele Unite au anunţat că au primit garanţii scrise din partea Ucrainei cu privire la faptul că nu va folosi armamentul cu submuniţie american în zone în care se află civili şi că utilizarea acestui tip de armament urmează să fie monitorizată în vederea unei deminări ulterioare.

”Ruşii cred că-l vom folosi în toate zonele frontului”, declară el.

”Acest lucru este foarte greşit. Însă sunt îngrijoraţi”, adaugă generalul.

Washingtonul a anunţat că a luat decizia de livra Kievului muniţie cu dispersie, din cauza scăderii stocurilor ucrainene de muniţie de artilerie.

Livrarea acestui tip de armament este ”temporară”, a anunţat consilierul în probleme de securitate naţională de la Casa Albă Jake Sulivan.

”După ce (producţia de muniţie de artilerie) atinge un nivel unitar care poate satisface nevoile Ucrainei, nu va mai fi necesar să continumăm să livrăm armament cu submuniţie”, a anunţat marţi Sullivan, care a refuzat să prezinte vreun calendar în acest sens.

Armamentul cu submuniţie constă în cartuşe care conţin zeci, până la sute de bombe mai mici, care se deschis asupra ţintei şi dispersează bombele în zona respectivă.

El este armat de cronometre pentru a exploda cât mai aproape de sol sau la sol, pentru a împrăştia şrapnel care ucide oameni sau a elimina vehicule blindate precum tancurile.

Acest tip de armamernt a fost interzis în peste 100 de ţări, deoarece dispresează bombe într-o zonă largă şi reprezintă un risc la adresa necombatanţilor.

Rusia a folosit deja acest tip de muniţie în invazia în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.