Trei piloţi ucraineni au murit într-o coliziune între două avioane, în timpul unui antrenament, vineri, ”o catastrofă în cer” a deplâns preşedintele ucrainean, inclusiv căpitanul Andrii Plişcikov, în vârstă de 29 de ani, alias ”Juice”, un pilot de vânătoare devenit celebru, una dintre feţele eroice ale Războiului din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrii Plişcikov era un pilot de vânătoare, un ”talent uriaş” promovat în prim-plan de către serviciile de comunicare ale armatei ucrainene, laude pe care le-a obţinut la începutul războiului, apărând Kievul, în pofida echipamentelor vetuste, şi decorat cu Medalia Ordinul Curajului.

Potrivit The Guardian, supranumele i-a fost dat în 2022, într-o vizită la Washington.

El făcea campanie să se trimită material şi avioane în susţinerea eforturlui de război al Ucrainei.

La un exerciţiu cu piloţi occidentali, i s-a dat acest nume pentru că nu consuma alcool.

”VOIA SĂ DEVINĂ PILOT DE F-16”

Pilotul a impresionat prin angajamentul său, îndemnând puterile străine să furnizeze Ucrainei avioane americane de tip F-16.

Danemarca. Olanda şi Norvegia s-au angajat recent să furnizeze acest tip de avion Kievului, iar mai multe ţări, între care şi Statele Unite urmează să formeze piloţi ucraineni.

”Nici nu vă puteţi imagina cât de mult îşi dorea să devină pilot de F-16”, scrie un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ignat.

”Dar acum, că avioanele americane apar la orizont, el nu va mai zbura cu ele”, adaugă el.

Militarul a vorbit în mai multe rânduri despre necesitatea obţinerii ”foarte rapid” a acestor avioane.

”Poţi fi un pilot foarte profesionist, dar fără instrumentele potrivite, fără materialul potrivit, nu pţi face nimic”, declara el în februarie.

Celelalte două victime ale acestei drame erau de asemenea piloţi de elită, maiorii Viaceslav Minka şi Serghei Prokazin.

Brigada Aviaţiei Tactice din vasîlkin le-a adus un magiu pentru aniii de serviciu în apropiere de Kiev.

”ADEVĂRUL VA IEŞI LA IVEALĂ”

Cauzele acestui incident rămân de clarificat.

Volodimir Zelenski a anunţat că s-a deschis o anchetă şi a dat asigurări că ”adevărul va ieşi la iveală”.

Potrivit unei înregistrări video difuzată de postul SkyNews, martori au văzut avioanele zburând la o distanţă tot mai mică unul de celălalt, după care au intrat în coliziune.

Un fost pilot, Roman Svitan, consideră că formaţia de zbor era convenţională.

Potrivit expertizei dale, avioanele zboară uneori unele aproape de altele în timpul antrenamentului, iar în apropiere de sol ”nu există timp de catapultare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.