Ucraina a primit rachete antinavă de tip Harpoon - de fabricaţie americană, o armă de disuasiune de temut, care poate atinge o navă inamică la până la 300 de kilometri distanţă, care ar putea slăbi laţul Flotei ruse în jurul porturilor ucrainene la Marea Neagră - anunţă joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oleksiï Reznikov nu precizează din ce ţară provine acest armament de fabricaţie americană.

Danemarca îşi anunţa, în mai, intenţia de a furniza Ucrainei rachete antinavă de tip Harpoon.

Însă ministrul ucrainean a ţinut să mulţumească, într-un lung mesaj publicat pe Facebook, ”Statelor Unite, Regatului Unit, Poloniei şi prtenilor noştri baltici” pentru ultimele livrări de armament.

Aceste rachete, extrem de eficiente, joacă deja un rol important, potrivit lui OleksiI Reznikov.

”În afară de rachetele noastre (de tip) Neptun, (rachetele de tip) Harpoon forţează flota inamică să stea la depărtare, pentru a evita să aibă soarta navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, Moskva”, îşi exprimă el satisfacţia în acest mesaj.

Printr-o respingere a Marinei ruse departe de zona de coastă, Ucraina şi-ar putea exporta liniştită cerealele, slăbind astfel laţul strâns de nave ianmice în jurul porturilor sale de la Marea Neagră, maiales la Odesa.

Racheta antinavă de tip Harpoon este, în prezent, unul dintre cele mai sofisticate sisteme care echipează marinele Occidentului.

Harpoon, care are de obicei o rază de acţiune cuprinsăîntre 140 şi 280 de kilometri, poate, prin cea mai bună versiune a sa, să atingă o ţintă care se află într-o rază de peste 300 de kilometri.

Ucraina poate, astfel, să atingă portul Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Rachetele de tip Harpoon - polivalente - pot fi lansate, de asemenea, din avion, de la bordul unei nave de suprafaţă, al unui submarin şi pot fi instalate inclusiv pe camion.

Numai Danemarca a achiziţionat această ultimă versiune modificată - care poate fi transformată, astfel, în baterie de coastă.

Aceste rachete pot măsura peste patru metri, pot cântări 700 de kilograme şi pot fi dotate cu o încărcătură utilă de 221 de kilograme.

Ele sunt echpate cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat şi zboară la joasă altitudine, cu scopul de a evita radare inamice, cu o viteză subsonică de 850 de kilometri pe oră.

Este vorba despre o adevărată ameninţare în orice moment, de care ruşii urmează să se teamă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.