Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă Declaraţia comună a G20 pentru că nu menţionează agresiunea Rusiei şi a spus că nu are "nimic de care să fii mândru", prezentând în acelaşi timp o variantă "corectată" a textului, aşa cum ar fi trebuit să sune documentul, în viziunea Kievului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a postat pe Facebook o captură de ecran a secţiunii relevante a Declaraţiei comune a G20, având mai multe fragmente de text tăiate cu roşu şi corectate cu formulări care reflectă poziţia Ucrainei - aceea că este victima unei agresiuni ruseşti neprovocate.

"Este clar că participarea părţii ucrainene (la reuniunea G20) ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia", a scris Nikolenko pe Facebook. Principiul "nimic despre Ucraina fără Ucraina" rămâne mai important ca niciodată, a adăugat el.

În ciuda dezamăgirii sale faţă de textul general al G20, Nikolenko le-a mulţumit aliaţilor Ucrainei pentru că au făcut tot ce-au putut pentru a promova poziţia Ucrainei în declaraţie. "Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă formulări puternice în text", a transmis Nikolenko.

Oficialul a prezentat apoi varianta corectată cu roşu a textului şi a spus că aşa ar putea arăta principalele elemente ale textului "pentru a fi mai aproape de realitate".

Astfel, acolo unde textul original al Declaraţiei spune: În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, toate statele trebuie să acţioneze în manieră consistentă cu scopurile şi principiile Cartei ONU în integritatea ei

Testul corectat de Kiev punctează: În ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei, Rusia trebuie să acţioneze...

Textul original al Declaraţiei G20 afirmă: În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, folosirea sau ameninţarea folosirii armelor nucleare este inadmisibilă.

Textul corectat de Kiev adaugă faptul că Rusia este cea care ameninţă nuclear: În ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei, folosirea sau ameninţarea folosirii armelor nucleare de către Rusia este inadmisibilă.

Textul original constată: În privinţa crizei ucrainene, sunt păreri şi evaluări diferite ale situaţiei.

Textul ar fi trebui să arate aşa, în viziunea Kievului: În ceea ce priveşte războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, membrii G20 îl condamnă fără echivoc şi cere Rusiei să-i pună capăt imediat.

Exerciţiul de comunicare publică al diplomaţiei ucrainene aminteşte de o tehnică similară folosită de delegaţia Canadei la Naţiunile Unite, la începutul războiului, în martie 2022. Atunci, o scrisoare pe care ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a transmis-o membrilor organizaţiei, căutând sprijinul acestora în legătură cu o rezoluţie pe tema Ucrainei, a fost republicată pe contul de Twitter al Misiunii Canadei la ONU cu o serie de adnotări cu roşu pe text, prin care erau demontate tezele susţinute de Moscova în document. Gestul a iritat la culme Rusia, care a văzut în această practică oarecum neconvenţională de comunicare publică a diplomaţilor canadieni un exerciţiu de „diplomaţie la nivel de grădiniţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.